Навіть називають «тарифи». Для українських студентів вони одні, для іноземців – інші. І що цікаво, іноземні студенти іспити здають без проблем, а наші – ні…Про ці шокуючі факти повідомила в себе на сторінці вінницька нардепка Ірина Борзова.

– Сьогодні, коли важливо підтримати майбутніх лікарів, їх віру у справедливість вбивають ще у навчальному закладі. «Крок-2» здають всі студенти-медики випускних курсів, адже іспит є складовою державної атестації. Тому, навіть відмінники навчання, якщо не здають екзамен, не отримають диплом про закінчення навчального закладу і не можуть перейти до інтернатури. Студенти, які не набрали необхідної кількості балів під час ліцензійного іспиту (60,5% правильних відповідей), можуть повторно його скласти ОДИН РАЗ, НЕ РАНІШЕ НІЖ ЧЕРЕЗ РІК ПРОТЯГОМ ТРЬОХ РОКІВ. Студент, який не склав іспит повторно, НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ ДО ПОДАЛЬШИХ ПЕРЕСКЛАДАНЬ БЕЗ ПРОХОДЖЕННЯ ПОВТОРНОГО НАВЧАННЯ.10 червня в медуніверситетах розпочинається проведення іспитів «Крок-2» для іноземних студентів і з 12 червня – для українських. При організації проведення тестів «Крок-2» існує ряд недоліків, які створюють підґрунтя для корупційних чинників:
• виконання тестової роботи олівцем, а не ручкою. Це сприяє можливості зміни результатів тесту без залишення явних слідів зовнішнього втручання;
• сканування відповідей студентів після проведення іспитів лише за бажанням ВНЗ;
• окремі недостатньо якісні питання (правильним вважається неправильний варіант відповіді; питання стосується скасованого нормативного акта тощо);
• обробка результатів тестових іспитів способом ручного сканування містить в собі ризики для недостовірної оцінки результатів;
• можливість перевірки (верифікації) бланка відповідей технологом Центру тестування вручну;
• наявність технічної можливості втручатися в результат іспитів медиків після їхнього складання;
• відсутність затвердженого порядку проведення апеляції;
• результати вносяться в ЄДЕБО не Центром тестування, а закладом вищої освіти, що означає потенційну можливість видачі диплома студентам, які не склали іспит «Крок-2».

Якщо ці моменти відкоригувати, студенти-медики будуть здобувати кваліфікацію лікарів на основі своїх знань, а не будь-яких інших чинників.

Саме тому Ірина Борзова заявила, що вже подала відповідне депутатське звернення на МОЗ, Центр тестування при МОЗ та Вінницький медичний університет.

Валентина Лісова