Зафіксовано зростання, а не спад. А ще попереду наслідки поминальних днів. Лише за офіційними даними 200000 українців відвідали церкви.

Спалах у Жмеринці розростається. 64 хворих. Медики лікарні здали тести. Чекають

Його результат – хвороба не лише керівника району та підлеглих. Карантин у рай- та держадміністраціях. Захворіла санітарний лікар та працівники санепідстанції.

Кажуть, що саме від контактів із жмеринськими захворіли і брати-ювеліри.

І знову вчора зафіксований немалий стрибок в цьому районі – 10 хворих за день.

– У нас захворіла начмед «первинки». А від неї — чи не вся родина. Діти, онуки… і пішло. Зараз йде перевірка всіх медиків. Чекаємо з острахом результатів, — повідомляють медпрацівники цієї лікарні.

Ось як прокоментував ситуацію голова Жмеринської РДА Святослав Ніколайчук.

– Я вже два тижні як на роботі, до того постійно працював із дому дистанційно, адже право підпису тільки в мене і соціально-економічний розвиток району – у пріоритеті. Люди не повинні страждати через те, що постраждав я. Звісно, наслідки аварії дались взнаки, відкрито кримінальне провадження. Наскільки мені відомо, що винуватець, який серед білого дня вилетів на зустрічну смугу, був нетверезим, та ще й раніше позбавлений права керувати автомобілем, — каже Святослав Ніколайчук. – Що ж до ситуації із коронавірусом, то її більше роздули, ніж вона була насправді. Жмеринка та район на другому місті після Вінниці за кількістю населення, то навіть у зв’язку із тим спалахом ми четверті згідно зі статистикою. Всі люди, в яких щось підтвердилось, були ізольовані, в кого виявили два негативних тести — вийшли на роботу. Хто не одужав – лікуються амбулаторно. І це ж не тільки РДА, а по багатьох державних установах. Із 50 осіб тільки 10 із РДА. Щодо мене, то на сьогодні я повністю здорова людина, мене перевіряли, я нікого не інфікував.

Звідки спалах у Хмільнику. 33 – офіційних хворих

– Але у нас хворих більше, бо, наприклад, головний лікар районної лікарні Василь Залецький, який хворів і лікувався у Вінниці, сам вінничанин. Але навіть мені довелось здавати тест як контактній особі, що спілкувався з ним. І такі – хто з Вінниці, хто із Літина, у нас також є. Вчора за один день виявили 8 осіб. У нас хворіють в основному медики. А їх заразили пацієнти з Уладівки, яких через спалах в Калинівці доправляли у Хмільник, – коментує ситуацію головний редактор Хмільницької райгазети Олександр Околодько.

Найбільші спалахи – у Він­ниці у філії «Укрсиббанку» та «Вінницясвітло».

Закритий на карантин РАЦС продовжують тестувати. Чи обійдеться 3-ма хворими спеціалістами та керівником? Продовжують інфікуватись поліцейські та військові. Медпрацівники та бізнесмени. Головний інфекціоніст Л. Мороз заперечила журналістам «33-го», що вона перехворіла на коронавірус.

«Скажіть, це нормально — матушка з батюшкою перехворіли. Жінка навіть була в реанімації, ми її лікували, а я іду і бачу біля цієї церкви натовп народу без усякого дотримання карантинних умов…» — телефонує і просить донести побачене до громадськості лікар-інфекціоніст. Серед районів лідирує Калинівський, але там спалах – 70 хворих – стався давно. За останні дні добавилось 4 хворих.

Після Трійці і поминальних днів санітарний лікар області передбачає стрибок захворювань

Коли ми попросили прокоментувати спалах коронавірусу серед місцевих банкірів, зокрема у філії «Укрсиббанку», головного санітарного лікаря області Валентину Зайцеву, вона сказала:

– Коронавірус в цю установу занесли клієнти банку. А якщо і далі так вони в чергах будуть ігнорувати правила карантину, перехворіють працівники всіх місцевих банків.

Окрема тема – святкування Трійці і поминальні дні, те, як їх проводять, викликало у мене взагалі бурю емоцій.

Коли я їхала і бачила скупчення народу біля церков, а ще більше на кладовищах, у мене мало не вискочило серце! Бо це неприпустимо!!! Люди, коронавірус нікуди не дівся. І ми, область, Україна, на межі, після якої у нас може розпочатися друга хвиля! Повдягайте рукавички і маски! – закликала вона.

Уникайте скупчень. А тих, хто вважає, що хвороби немає, закликаю на екскурсію в першу інфекційну та районну лі­кар­ні. Нехай побачать, як там люди лікуються і помирають.

Всі зафіксовані випадки коронавірусу на Вінниччині – це, в основному, контактні особи попередніх заражень.

У мене не­втішні прогнози щодо подальшого розвитку. Думали, що хвороба буде сезонною. На літо стихне. Але ж у Ізраїлі вже спека — 400, але вона нікуди не дівається, – наголошує Валентина Зайцева.

Деякі експерти взагалі вважають, що за 2 роки нас чекає 5 спалахів коронавірусу у світі. Тому кожен має бути готовим до того, що він може перехворіти. Тому бережімося і укріплюймо імунну систему. Бо береженого і Бог береже.

Ковід – у вінницькому обласному суді

«У Вінницькому апеляційному суді зафіксували перший випадок захворювання на коронавірус, — йдеться в офіційній заяві прес-служби суду.

– Його діагностували в помічника судді. Як повідомив голова установи Сергій Медвецький, тих осіб, які контактували з інфікованим, зобов’язали відбути двотижневу ізоляцію. Їх безкоштовно протестують на COVID-19.