Першу партію швейцарських ІФА-тестів на антитіла до COVID для медиків, педагогів та дітей Вінниччини передав Петро Порошенко Вінницькому лікувально-діагностичному центру.

Це 5 тисяч високоточних ІФА-тестів для визначення антитіл до коронавірусу швейцарської фірми Roche 5-й Президент України, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко привіз у Вінницю 3 червня. І наголосив, що ці тести «для безкоштовного тестування вінницьких медпрацівників, вчителів та дітей…» Загалом для Вінницької області Фонд Порошенка планує передати 10 тисяч ІФА-тестів.

– Перш за все, мета мого приїзду — подякувати лікарям. Сьогодні вони на передньому краї боротьби за здоров’я українців під час пандемії. І дуже важливо, що з ризиком для життя вони йдуть у бій так само, як йдуть у бій наші воїни. На сьогоднішній день лікарі потребують захисту. За останні 24 години більше сотні лікарів захворіли на коронавірус по країні. Чому це трапляється? Чому відсоток лікарів, які захво­ріли в Україні, набагато вищий, ніж у країнах світу? Тому що лікарі йдуть у бій незахищені, — зазначив у Вінниці Петро Порошенко. — 11610 костюмів отримала Вінниччина від нашого Фонду, від «Рошен». Я думаю, що це врятувало життя багатьох і пацієнтів, і лікарів. Вінниччина отримала і найсучасніші цифрові пересувні рентгенапарати для точної діагностики.

Він також зазначив, що за- галом коштом Фонду Порошенка відновлено і закуплено нових 48 апаратів ШВЛ, придбано більше 3 тисяч пульсоксиметрів, антивірусні окуляри, маски, значну частину яких також отримала Вінниччина.

Петро Порошенко також повідомив, що керівництво Вінницького центру вийшло з ініціативою безкоштовно протестувати всіх медпрацівників області.

«Головний лікар Центру вийшов з ініціативою на Фонд, щоб надати ту кількість тестів, які дозволять зробити тестування всім без винятку медичним працівникам Вінниччини. В середньому кожна лабораторія отримає від 200 до 1000 тестів. Для того, щоб була реалізована така ініціатива, нами було прийнято рішення, що Центр отримає загалом 10 тисяч тестів. Для того, щоб всі лікарі Вінниччини, всі медичні працівники мали можливість безкоштовно протестуватися. У нас чітко розплановано. Ми домовилися, тут будуть і пацієнти, які потребують особливої уваги. В першу чергу діти. І вінницькі педагоги, які сьогодні також після пом’якшення карантину матимуть змогу спілкуватись, і ця програма спіль­ними зусиллями буде реалізована. Лабораторія в Центрі є, якість є», — наголосив Порошенко.

– Тут живуть наші батьки, родичі, вони працюють в лікарнях в тому числі. Фонд Порошенка за підтримки обласної організації «Європейської солідарності», їх волонтерськими зусиллями вже неодноразово допомагав нашим лікарям і обладнанням, і ремонтом обладнання. Тисячі захисних халатів, і сьогодні тести. Ми очі­куємо від держави аналогічних кроків, справжнього, а не фейкового страхування, гідної заробітної плати для всіх лікарів, які зіштовхуються із таким викликом. Ну і циклічне тестування, як ви сьогодні сказали – тести, тести і ще раз тести, — зазначив народний депутат восьмого скликання Руслан Демчак.

– Загалом Фонд Порошенка вже доставив в Україну 31 тисячу високоточних ІФА-тестів виробництва Roche, які надходять у медзаклади країни. З початку епідемії коронавірусу у Порошенка реалізували соціальні та благодійні проєкти на суму 100 мільйонів гривень, — додав керівник «Європейської солідарності» Вінниччини Андрій Гижко.

Сергій Годун