– Це найзапекліша боротьба за «столицю» 5-го району, бо в кожного свої круті козирі та «дахи». За Хмільник «топить» Лариса із ВР, за Козятин – Іра також із парламенту, а в Калинівці давно «прописався» «95-й квартал»! – розповів про перипетії вибору по північному району Вінниччини один із експертів із поділу області на ОТГ. – І всі ці три сили застосовували «важку артилерію» у впливі на вінницького губернатора. Бо в Козятині є залізниця та історія, але недостатньо зроблено по місту… Хмільник крутий курорт із парками, приміщеннями для адміністрацій та навіть має ресторани… А Калинівка стоїть на трасі, що для всіх зручно, та має найкращий кадровий потенціал серед всіх трьох нинішніх райцентрів. Один лише Василь Кіндратович Поліщук чого вартий!

Втім, все традиційно вирішили зв’язки, капітали і впливи… І, за останньою інформацією із Вінницької ОДА, все-таки Хмільник обрано районним центром на півночі області.

До речі, із Козятина до Хмільника найкоротша дорога — це 82 кілометри, з Калинівки до «столиці» — 55 км! Хоча із тієї ж Калинівки до Вінниці всього 28 кілометрів… Тому ця нова районна географія ще не раз буде темою скандалів, суперечок і народного обурення.

Хоча є нова версія, що чим далі ти від райцентру, тим менше в тебе ревізорів, перевіряючих і усіляких префектів на чорних джипах із простягнутою рукою.

Сергій Годун