У той час як світова спільнота робить все для того, щоб розробити щеплення від коронавірусу, який забрав сотні тисяч життів, цієї суботи у Вінниці провели мітинг проти примусової вакцинації.

Зранку біля Вежі зі­бралась понад сотня людей, на плакатах, які вони тримали, було написано: «Ми за вільний вибір вакцинації» та «Ми за свободу медичного втручання».

– МОЗ розробив нову довідку, без якої нещеплена дитина не може вступити у навчальний заклад будь-якого рівня. Але частково щеплені перебувають у тому самому становищі, що і нещеплені взагалі. Єдине, що в нас залишилося — це акції. Ми просто люди, які хвилюються за майбутнє своїх дітей, за наше майбутнє. Ми виходили, щоби дати зрозуміти, що проєкт наказу, який був нещодавно поданий МОЗ, є абсолютно незаконним і він порушує права людей, ді­тей на освіту, на віль­ний вибір, — каже одна з організаторок протесту Анна Ситайло. —За Конституцією України, кожна людина має право на отримання загальної середньої освіти. Немає наукових підтверджень, що інфекція розповсюджується від нещеплених дітей, а через масову вакцинацію у дітей з’являється колективний імунітет.

Вінничани протестують

Лише людина, що захворіла, може бути небезпечною для здоров’я суспільства. В Україні та загалом в світі каліцтво, смерть дітей та дорослих від щеплень замовчується спеціально, все класифікують як синдром раптової смерті, генетичний розлад. Якщо є ризик від вакцинації — у нас має бути вільний вибір.

Підготували звернення до мера Сергія Моргунова, де попросили не порушувати їхні права і примусово не змушувати робити щеплення. В той же час дискусія розгорнулась у соцмережах, і чимало вінничан не підтримують даних заходів.

– Пропаганда антивакцинаторських ідей та настроїв, маніпулювання на цій темі через власні інтереси чи просто глибоку неосвіченість — це загроза життю та здоров’ю усього соціуму, — вважає вінничанин та батько двох дітей Андрій Очеретний. — 20 років йшла проросійська пропаганда проти вакцинації! Усі хочуть жити, як розвинені країни, але ніхто не хоче робити елементарного — вакцинуватись. Жодна розвинена країна вас без щеплень не хоче бачити в себе в державі, бо вважають, що такі люди з кам’яного віку. Цікаво просто те, що батьки цих дітей явно були щеплені згідно з календарем щеплень. Потрібно провадити акції не проти щеплень, а за те, аби у нас були якісні продукти харчування, ліки в аптеках, а не якесь фуфло, тоді, можливо, і менша смертність від щеплень буде. Ніколи не задумувалися, як харчується майбутня матуся, які дитячі суміші дають діткам у перші дні життя, але набагато легше скласти все на щеплення.

Додамо, що у світі нині розробляється 133 потенційних вакцини від коронавірусу. Клінічні випробування вже проходять у США, Великобританії та Китаї.

Віталіна Володимирова