Шокуючу новину про закриття у Вінниці міського РАЦС підтвердив на своєму брифінгу міський голова Сергій Моргунов. Ця установа справді припинила реєстрацію шлюбів та народження дітей через виявлені випадки інфікування коронавірусною інфекцією співробітників.

– Якщо говорити про РАЦС, то там фактично одночасно захворіло двоє працівників… Вони сьогодні перебувають на лікарняному. Їхні сімейні лікарі взяли у них аналізи для досліджень на COVID, які показали позитивний результат. Це було минулими вихідними, після чого всьому колективу РАЦС зробили ПЛР-дослідження. Ще по одному працівнику уже є підтвердження та очікуються результати по інших працівниках, – зазначив міський голова Вінниці. – Тому вимушено прийом громадян в міському РАЦС не здійснюється, а лише опрацьовуються подані раніше заяви на реєстрацію шлюбу без урочистостей. А нові заяви на реєстрацію шлюбу, народження або смерті приймаються у відділі реєстрації актів цивільного стану Вінницького району в приміщенні нового Прозорого офісу на Замості.

– Також хочу повідомити, що заяви на реєстрацію смерті, народження та послуги «Е-малятко» можна подати в будь-якому Прозорому офісі за місцем проживання, – сказав мер.

Мер також повідомив про 7 випадків інфікування працівників КП «Міськсвітло». Захворілі перебувають на самоізоляції під спостереженням сімейних лікарів, а саме підприємство працює.

Також COVID-19 було виявлено в однієї лю­ди­ни (ймо­вірно це заступник керівника одного із департаментів) у міській раді – «в нього була легка безсимптомна форма перебігу хвороби». Моргунов зазначив, що ця особа вже видужала, що підтверджено негативними результатами ПЛР-тесту та ІФА-тесту.

– Якщо говорити про пологовий будинок №2, то дійсно 26 травня знову було виявлено позитивний результат тестування в однієї пацієнтки та однієї медсестри. Після цього було проведено тестування всіх пацієнтів та персоналу закладу. Результати досліджень в усіх показали негативний результат і тому після остаточної дезінфекції заклад з 3 червня повноцінно працює, – сказав Сергій Моргунов.

Він також наголосив, що «коронавірус нікуди не подівся», а отже, нові випадки у місті будуть…

Водночас на запитання про поновлення повноцінного перевезення вінничан у громадському транспорті міський голова повідомив наступне:

– За 2,5 місяця карантину «Вінницька транспортна компанія» зазнала чималих збитків – 34,5 мільйона гривень. Разом з тим, вже цього тижня на маршрути має вийти більше одиниць транспорту, — повідомив Сергій Моргунов. – Як тільки ситуація починає вирівнюватись, то поступово збільшимо кількість транспорту на маршрутах.

Для цього підприємство ВТК постійно моніторить пасажиропотік та працює з «Цілодобовою вартою»… І можна сказати, що масових скарг по муніципальному транспорту немає. Ну, вони є в принципі, одна чи дві-три на день, різного характеру. Вони оперативно відпрацьовуються, і транспортна компанія поступово виводить на маршрути додатковий транспорт, – зазначив Сергій Моргунов.

Для прикладу, третього червня у транспорті було зафіксовано 90 тисяч операцій, з яких 63 тисячі розраховувались за проїзд одним із можливих способів, а решта – пільговики.

– Хотів би попросити всіх вінничан сплачувати за проїзд у зручний спосіб, пільговик щоб проводив відповідну валідацію. Для того, щоб ми могли моніторити реальний стан речей, і в тому числі збитковість «Вінницької транспортної компанії». Загалом, від фінансової дисципліни та належної сплати за проїзд залежить і та кількість маршрутів, яка буде виходити на лінію, якість транспорту, дотримання графіка і належна робота всього колективу транспортної компанії.

Як розповів міський голова, нині щодня на маршрути виїжджає 117 тролейбусів, 72 трамваї та 56 автобусів.

– Я дав доручення з вівторка, 9 червня, максимально збільшити кількість рухомого складу, а це 131 тролейбус, 74 трамваї, 60 автобусів. Відповідно, вже після свят муніципальний транспорт буде працювати у повному обсязі, як це було до карантину.

– Знаю, що деякі люди, коли заходять у транспорт, знімають маски… Думаю, що інші пасажири повинні не соромитись і робити зауваження тим, які байдуже ставляться і до себе, і до здоров’я тих людей, з ким вони можуть контактувати, – додав міський голова Сергій Моргунов.