У Чечельнику назріває справжній медичний майдан. Місцеві мешканці звернулись до редакції як останньої інстанції.

Люди обурені звільненням завідуючої ФАПу Тетяни Ткач й тим, що за останні півроку їй навіть не виплатили заробітної плати. Натомість керівництво селищної ради та сімейної медицини має претензії до мед­працівниці.

– На території цукрового заводу у Чечельнику знаходиться ФАП, який очолила місцева жителька Тетяна Ткач. Вона обслуговувала не лише жителів багатьох сіл. Це спокійна людина, нікому поганого слова не казала та не ображала, – розповіли мешканці Чечельника. — Але так, як вчинили із Тетяною Ткач, просто не вкладається в голові. Замість того, щоб подякувати людині за працю, її просто вигнали ні за що з роботи. Ви б бачили, як медик плакала. Ми відразу заявили, що будемо до кінця нашу лікарку відстоювати. Тим паче зараз, коли у неї різко погіршилось здоров’я і потрібне дороговартісне лікування. Впевнені, що до всього цього причетна селищна рада. Ходять чутки, що замість Тетяни Ткач є просто інша кандидатура.

Сама ж медсестра сімейної медицини Тетяна Ткач каже: до сліз зворушена вчинком односельчан, які вирішили її відстоювати.

– Мою посаду у 2018 році скоротили у лікарні і запропонували бути медсестрою у ФАП. Працювала у минулому році я із селищною радою згідно з договором. Зарплату у сумі 2012 гривень за місяць отримувала вчасно.

У цьому році договір не уклали, але хто звертався — я лікувала. Потім головний лікар звернувся на сесію й там ніби вирішилось питання щодо коштів. 15 березня я потрапила до лікарні, вже потім дізналась, що так і нічого не перерахували. До цих пір не могли вирішити, хто має платити їх. Селищна рада каже, що це головний лікар, він перекладає на депутатів, — каже Тетяна Ткач. — До роботи я ставилась добросовісно. Але сусідка протягом кількох років пос­тійно писала брехливі скарги у всі інстанції, що ніби я не ходжу на роботу, погрожувала зняти з посади. Та жителі Чечельника на сесії відстояли мене, за що я їм вдячна. Йти з посади я не хотіла, адже жила роботою та пацієнтами. Тепер знову та сама історія, але підключилась голова селищної ради, яка ні разу навіть не поспілкувалась зі мною. Бо якщо я навіть йшла на виклик, то завжди залишала свій номер мобільного телефону. Ніколи просто так не залишала робоче місце.

Минулого тижня мені сказало ке­рівництво, що треба зробити інвента­ризацію, після того попросили віддати ключі. Ось так я тепер без роботи… А днями мені діагностували у Вінницькій обласній лікарні офтальмологічне захворювання. Відшарувалась сітківка обох очей. На фоні цього виникли й інші проблеми зі здоров’ям. Відправляють в Одесу для подальшого лікування. Звісно, на фоні цього всього я могла б опустити руки, але не хочу, бо за мною люди та правда… Я не вчепилась за посаду, я за справедливість…

У свою чергу, керівник КНП «Чечельницький центр первинної медико-санітарної допомоги» Чечельницької район­­ної ради Віктор Коваль ось як прокоментував ситуацію:

– Коли у нас створилось комерційне неприбуткове під­приємство, відбулось скорочення. Тетяна Ткач була звільнена, тоді працювала медсестрою згідно з договором із селищною радою та мною. Нам перекидали кошти по медичній субвенції, ми платили їй за півставки. А після Нового року грошей не давали. Потім на сесії я виступав, депутати голосували, що вони хочуть, аби медсестра працювала.

Зрештою, в зв’язку із карантином селищна рада повідомила, що надходжень нема, гро­ші будуть піз­ніше. Наскільки мені відомо, за­мість Тетяни Ткач хочуть знайти іншу людину. Одні жителі її підтримують, інші — ні. Ми забрали в неї ключі, зроблено перепис майна. Медпункт і надалі працюватиме, а питання із коштами має найближчим часом вирішитись. Якщо ж цього не буде, то медсестра із амбулаторії буде виходити згідно зі складеним графіком у ФАП та надаватиме допомогу.

У Чечельницькій селищній раді стверджують — жодного відношення до звільнення медичної працівниці не мають, як і до виплат заробітної плати…

– ФАП знаходиться на балансі районної державної адміністрації та лікарні. Коли не вистачало коштів, ми за можливості надали допомогу. Цьогоріч було знову звернення, але ми не зобов’язані це робити, тим паче є інші структури, яким першочергово маємо допомагати, — каже голова Світлана Палісіка.

— Але щодо Тетяни Ткач, то скажу: вона трохи скандальна. І чомусь вирішила, що це ми маємо дати їй заробітну плату. Але ж на якій підставі, як­що вона у нас не на балансі?! Наскіль­ки мені відомо, вона має пенсію за вислугою, займається приватним підприємництвом. І якщо з мікрорайону хтось хоче купити таблетки, то приходять до ФАП. Не раз отримувала нарікання, що відсутня на роботі. Громада просить, щоб у ФАП працювала людина, яка б знаходилась на місці. І все. Але я не компетентна закривати ФАП чи звільняти медсестру, відповідно, цього й не робила…

Як завершиться цей медичний скандал у районі — будемо слідкувати разом.

Віталіна Трудько