Минулого тижня після двомісячного карантину розпочався прийом пацієнтів у поліклініці Вінницької райлікарні.

Поки що черг під кабінетами немає, але деякі пацієнти все ж обурюються:

– У доньки хронічний пієлонефрит, останнім часом часто скаржилася на нирки, за порадою дільничного лікаря вирішили пройти обстеження — зробити УЗД та здати необхідні аналізи. Приїхали в нашу районну лікарню, бо тут завжди були і фахівці толкові, і ніхто не обдирав тебе, як липку, — каже Олена Дзісь із Писарівки.

– Але неприємно вражена черговими змінами, які тут відбуваються. Лабораторія «розкидана» по поверхах, щоб здати аналізи, треба побігати вгору-вниз, хоча раніше все було на першому поверсі. Дитяча консультація теж розпорошена, то були на другому поверсі лікарі, тепер тут ремонт, кажуть, якась приватна клініка буде. Навіщо ці приватні клініки у державній лікарні? Щоб переманювати пацієнтів?

Ще одна жінка з новонародженою дитиною блукає коридорами, щоб пройти профогляд.

– Синові три місяці, треба пройти вузьких спеціалістів, але не можу їх знайти. Все на купі – і сімейні лікарі, і педіатри… І матусі з малюками, як у мене, і старенькі… Хворі та здорові… Та що казати, навіть там, де була реєстратура, все рогзгромили і ставлять КТ платне. Я вже ходила сваритися з головним лікарем, він каже, що не вистачає усім місця. А для приватних центрів є вільні площі? Святі гроші, моліться на нас! Дерибанять лікарню між приватними структурами, щоб заробити? – обурюється Ірина з Михалівки.

На вулиці троє учасників АТО теж щось бурхливо обговорюють. Кажуть, шукають МСЕК #2. Але тут тепер також цієї комісії немає…

Головний лікар Вінницької ЦРКЛ Олександр Кривов’яз пояснив, що приміщення по­ліклініки не є власністю лікарні. Власник – територіальні громади сіл, селищ Вінницького району. А балансоутримувачем є КНП «Вінницький районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги» Вінницької райради. А ЦРКЛ лише орендує у них приміщення.

З інформаційним запитом звернулися до головного лікаря «Вінницького районного медичного ЦПМСД» В. Пасічника. Ось що він повідомив:

«На першому поверсі проводиться оренда приміщення ТОВ «Вінницький лікувально-діагностичний радіологічний центр» на умовах договору для здійснення медпрактики.

На другому поверсі приміщення також здаються в оренду ТОВ «Медичний центр «Моє здоров’я». Вузькі спе­ціалісти, які здійснюють надання вторинної медичної допомоги на 2-му поверсі, отримали кабінети у кращому стані на 3-му поверсі поліклініки.

Закінчився договір оренди (31.03.20) і з Вінницьким обласним центром медико-соціальної експертизи. Зараз у вивільнених приміщеннях проводиться ремонт, і тут будуть кабінети ЦПМСД».

Міла ПОЛІЩУК