Президенту України
п. Зеленському В. О.

Любов до землі, патріотизм у творах поета Степана Руданського

Повернемо вивчення цих творів у школу

Шановний Володимире Олександровичу!

Виховання патріотизму, шани і любови до рідної землі починається зі школи. Питання землі було та залишається актуальним і донині, свою землю треба боронити.

В перші роки в незалежній Україні у 8-му класі загальноосвітніх шкіл вивчались патріотичного спрямування твори Степана Руданського “Наука”, “Повій, вітре, на Вкраїну…”. У 2005 році ці твори були вилучені з програми української літератури і замінені соціально-побутовими: “Пан та Іван в дорозі”, “Гуменний”, “Свиня свинею”. А тепер вивчають лише дві гуморески: “Добре торгувалось” та “запорожці у короля”.

Ми неодноразово звертались до Міністерства освіти і науки України, Верховної ради України, Кабінету міністрів України щодо повернення до шкільної програми вилучених творів. Наші звернення друкувались в газетах «Літературна Україна» №33 за 29 серпня 2013 р., «Кримська світлиця» №36 за 6 вересня 2013 р., «Кримська світлиця» №16 за 15.04.2016 р. та №10 від 8.03.2019 р.– стаття «Повернемо Руданського в школу» та в книзі Анатолія Єфімова “Мій земляк Степан Руданський, Сімферополь 2013 р. стор. 36-39.

З Міністерства освіти і науки України отримували відписки: «Ваші пропозиції у повному обсязі передані керівнику чинної програми з української літератури (доктор філологічних наук, професор Р. В. Мовчан) та керівнику експертної робочої групи (доктор філологічних наук, професор О. В. Єременко) 22/V-2014 р., або “Під час укладання нової навчальної програми з української літератури ваша пропозиція буде розглядатися та по можливості враховуватись” від 04.03.2019 р. №22-822 та №04/944-20 від 26.02.2020 р.

Минуло 16 років, але досі нічого не змінилось, навіть зміст міністерських відписок. Не вивчаються в школі так необхідні для патріотичного виховання молоді вірші Степана Руданського «Наука», “Повій, вітре, на Вкраїну…”,Гей, бики”, “Гей, браття-козаки”. Видавець творів С. Руданського початку 20 століття Олександр Лотоцький, свого часу, назвав ці вірші перлинами української поезії, а пісня «Повій, вітре, на Вкраїну…» давно вже стала народною, входить до складу двадцяти найкращих пісень України, перекладена на 129 мов світу.

Творчість С. Руданського шанують в Україні і за її межами. Щороку в січні, у Національній науковій медичній бібліотеці України (м. Київ) проходять літературно-мистецькі вечори пам’яті українського поета-класика й лікаря Степана Руданського. Започаткувала цю традицію ще в 1984 році генеральний директор бібліотеки, повний кавалер Ордена княгині Ольги Раїса Іванівна Павленко. Жодне свято українського слова не минає без урочистого виконання учасниками всесвітньо відомої пісні на вірш Степана Руданського «Повій, вітре, на Вкраїну…», яка давно вже стала народною. На батьківщині поета в с. Хомутинці та м. Калинівці на Вінниччині щороку в січні відбувається Всеукраїнське свято сатири і гумору ім. Степана Руданського де за кращі конкурсні твори вручають дипломи лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії його імені.

Хоч сплинув час, але актуальні донині безсмертні твори поета, котрий віддав серце й пісню своєму народу. Натхненна його творчість актуальна й донині чаруючи нові покоління читачів. Твори його стали безсмертними.

Ти у світ іди,
Милий синочку,
Ти усе спізнай –
І билиночку.
Тоді з світом ти
Порівняєшся,
В добрі-розумі
Закупаєшся,
В добрі-розумі
Закупаєшся,
З полем батьковим
Привітаєшся!

Ми науковці, літератори, громадські діячі, нащадки Степана Руданського просимо Вашого сприяння повернення до шкільної програми української літератури творів Степана Руданського “Наука”, “Повій, Вітре, на Вкраїну…”, та долучити “Гей, бики!”, “Псалом 136”, “Гей, браття-козаки”. Маємо надію, пане Президенте, що наші пропозиції таки будуть почуті і враховані.

Підписали:

1. Олексій Боржковський – військовий лікар, підполковник, правнучатий племінник Степана Руданського, лауреат премії імені Степана Руданського, член партії “Захисників Вітчизни”, член Житомирської обласної організації “Просвіта”.

2. Ігор Боржковський – інженер-електрик, пра-правнучатий племінник Степана Руданського (с. Залуква, Галицького р-ну, Івано-Франківської обл.)

3. Тарас Боржковський – інженер, м. Івано-Франківськ, пра-пра-правнучатий племінник С. Руданського;

4. Олександр Боржковський – вчитель, Київ, пра-пра-правнучатий племінник С. Руданського;

5. Галина Кремінська — фельдшер, правнучата племінниця Степана Руданського (с. Мізяківські Хутори, Вінницький район, Вінницька область) 096-62-70-407;

6. Людмила Похвалюк — пра-правнучата племінниця Степана Руданського, вчителька української мови та літератури (с. Біликівці, Жмеринський район, Вінницька область);

7. Святослав Васильчук — голова Житомирського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, професор, заслужений журналіст України, лауреат премії імені Івана Огієнка, м. Житомир.

8. Віра Чернець – заслужений теле-радіо-журналіст України, м. Житомир

9. Євген Ходаківськиц – професор, доктор економічних наук, м. Житомир

10. Віктор Мойсієнко – професор, доктор філологічних наук,завідувач кафедри української мови Житомирського державного університету ім. І. Франка;

11. Олена Білошицька-Костюкевич — прозаїк (м. Житомир), лауреат премії ім. Л. Українки;

12. Олександр Височанський — поет-гуморист, лауреат премії імені Степана Руданського (с. Антонівка, Томашпільський район, Вінницька область) 097-51-99-070;

13. Леонід Куций, поет-гуморист, підполковник, лауреат Всеукраїнської премії імені Степана Руданського, м. Вінниця

14. Ольга Височень – заступник директора з навчально-виховної роботи Житомирського міського колегіуму, дослідник родоводу С. Руданського, м. Житомир;

15. Борис Пентюк – священик, дослідник генези роду Руданського, м. Вінниця;

16. Антон Каденюк, полковник у відставці, відповідальний секретар Житомирської обласної організації “Захисників Вітчизни”, м. Житомир. 097-58-69-618;

17. Тетяна Остапенко – в. о. генерального директора Національної наукової медичної бібліотеки України (м. Київ).

Олексій Боржковський
лікар вищої категорії, підполковник у відставці,
правнучатий племінник Степана Руданського,
лауреат Всеукраїнської премії імені С. Руданського
 м. Житомир, вул. І. Мазепи,4, кв.46.
 м. т. 097-32-79-375
27 травня 2020 р.