Але радує око лише його фасад, бо за ним справжній рейвах! І це одна з архітектурних пам’яток місцевого значення! Кажуть, спочатку тут було дві окремі історичні споруди – маєтки купців Фігмана та Хасіна. Але у 1913 році вони спільно з Ароном Ваксманом відкрили другий в місті ілюзіон (кінотеатр) під назвою “Експрес”, який розташовувався на першому поверсі будинку Фігмана із боку сучасної вулиці Театральної.

Вже із 1924 року тут діяв кінотеатр “Червоні зорі” та згодом магазин «Промінь»…

А потім цю будівлю по-тихому прихопив один із босів у Києві під прикриттям місцевої лако-фарбової фабрики… І «Промінь» згас надовго!

Тому вже більше 15 років вінничани бачать тут на перехресті Театральної та Соборної безкінечну реконструкцію історичної будівлі.

Згідно спогадів «старожилів» облради ще в 2000-х було розпочато реконструкцію із влаштуванням мансардного поверху за проектом архітектора Басистого. Тоді її планував приватизувати керівника “Оспрому” Олександр Семенков… Але в 2009-му чомусь вийшов «облом»…

ДІ на руках дуже непростих людей є договір оренди на цю обласну комунальну власність аж до 2031 року! А насправді тут стоїть будівля на два фасади – євро стіна на Соборну та Театральну… Та «безвіконне» страхіття у дворі! І хто виграв від цієї оренди всі ці роки?