У цьому списку полі­цейські та військові, співробітники держустанов та підприємств, водії громадського транспорту.

На цьому тижні – від   середи до середи – маємо чи не найбільший спалах на Вінниччині і в Україні коронавірусу. Пік – 13-го, 81 хворий за день.

Справжнє лихо охопило «швидку». За день там фіксувались десятки хворих. І кількість серед медиків продовжує збільшуватись. Вже більше 30. Від НИХ ІН­ФІКУВАЛИСЬ РІДНІ І БЛИ­ЗЬКІ. Разом – більше 50. Продовжують виявляти випадки серед медиків «Пироговки», Ющенка, інших лікарень, викладачів вузів, в т.ч. профільного – медичного.

– Так, у нас і в Україні медики, як лікуючі, так і санітарні, на передовій боротьби. Тому і вражає їх коронавірус першими. Всі вони вражені останнім часом на робочих місцях, під час виконання своїх функціональних обов’язків, – коментує ситуацію Валентина Зайцева, головний санітарний лікар Вінницької області.

Не менш масштабний спалах і серед банкірів. Щоденно фіксуються нові хворі філії «Укрсиббанку».

– Так, там дісно є спалах, — коментує ситуацію Валентина Зайцева. — Але якщо і далі вінничани так ігноруватимуть карантинні вимоги, стоятимуть в чергах впритул один до одного – потерпатимуть всі банки і банкіри.

Вже виявлені випадки серед працівників супермаркетів, незважаючи на захисні костюми, в яких вони обслуговують споживачів. Поодинокі випадки на цьому тижні стались у «Сільпо» та «Гроші», серед співробітників відкритих кафе.

Повторні спалахи зафіксовані на «Володарці», серед поліцейських. Особливо в лабораторному центрі, серед військових.

Коронавірус по області зафіксований у 27 населених пунктах.

Тому прошу усіх не слухати всякі «альтернативні думки». Коронавірус з України нікуди не дівся, одягніть маски і рукавички і дотримуйтесь дистанції. Інакше другої хвилі не минути, – застерігає головний санітарний лікар Валентина Зайцева.

– Працівники цвинтарів – то наслідки поминальних днів, – під­креслює вона.

Нагадуємо, за цей час коронавірус вразив всі обласні та міські лікарні. Переважну більшість — районних. Майже в кожному районі лікарі інфікувались першими чи одразу від пацієнтів, яких оперували чи лікували.

У Калинівці, Жмеринці, Вінниці, Хмільнику – десятки хворих лікарів і медсестер досі, стільки ж вилікувалось. Вражаються ЩОДЕННО нові.

Всього по Україні більше 5600 хворих медиків. Серед померлих медиків і медсестра із Хмільницького району.