Ще з діда-прадіда в українських селах звучало прислів’я «На батьківщині і хрін, мов мед». Виявляється вирощування хрону – це досить перспективна й дуже вигідна справа, фактично це «ліниві» гроші, які кожен може викопати та віднести на базар.

Вінницька харчосмакова фабрика, яка є найбільшим переробником хрону в країні, активно закуповує сировину для переробки у домогосподарств із прилеглих областей. Проте нестача сировини – це постійна проблема. У періоди найбільшої кризи корінь доводилося імпортувати з Білорусі та Угорщини. Тож уже декілька років поспіль підприємство шукає партнерів серед великих фермерів, готових ризикнути і почати промислове вирощування хрону. Цьогоріч угорські постачальники погодилися продати 130 000 штук саджанців кореня хрону, і у Вінницькій області з’явилося одразу дві ділянки із промисловим вирощуванням кореня. Відомо, що вони розташовані у Сутисках та Томашпільському районі. Фабрика і фермери разом оцінять врожайність угорської розсади, порахують доцільність використання під вирощування кореня хрону поливних полів і навчаться організовувати процес розподілу врожаю для переробки та посадковий матеріал за угорським зразком.

– Хрін найкраще вирощувати після культур, які рано звільняють поле — огірків, помідорів, ранньої картоплі. Це дає можливість своєчасно провести підготовку ґрунту. Садити навесні і восени. Однак чим раніше посадити хрін, тим вище його врожайність. Ґрунт повинен бути чистим, особливо від багаторічних бур’янів. Після збирання попередника поле двічі дискується важкою бороною, після чого проводять оранку. Навесні ґрунт знову боронують, вносять органічні добрива, – розповідають вінницькі господарі. – При горизонтальній посадці проводять одне підгортання відразу, як зійде, при похилій — 2-3 підгортання до середини-кінця липня. Зрошують рослини дощувальними установками. Користь хрону полягає не тільки в кореневищах. Зрізану зелену масу перед збиранням урожаю використовують на корм худобі.

Сподіваємося, що експеримент буде вигідний обом сторонам і більше фермерів зацікавляться промисловим культивуванням кореня хрону, адже вінницька фабрика планує забезпечувати гарантований ринок збуту і хорошу дохідність.

Валентина Лісова