• -Я розумію, які у вас очікування і перестороги. Але ж Сергій Борзов ваш земляк і ви його добре знаєте! – такими словами у  Вінниці 19 червня перший заступник глави Адміністрації Президента України Сергій Трофімов розпочав представлення  нового голови обласної державної адміністрації Сергія Борзова.

Але спершу ТОП-гість із ОП  подякував за роботу Владиславу Скальському, а вже потім   вручив посвідчення новому голові… І ці миті чиновників ОДА у залі та біля екранів моніторів під трансляцією в ЗУУМі реально  тіпало…

Бо  Владислав Скальський тихо йшов і читав свій нудний звіт  із папірця про всю надто добре проведену роботу…

Цифри, цифри, і лише кілька слів від себе…

Сергій Борзов також презентував свою програму діяльності на посаді голови ОДА із папірця, хоча оратор він ще з часів КВН непоганий.

І вже перші рядки і речення так напрягли чиновників у Вінниці та по області, що було чути їхні умовні плачі, ридання та істерики. Бо питанням №1 від нового губернатора прозвучала крайня  необхідність різко оптимізувати та скоротити  штат облдержадміністрації…

– Для мене посада голови Вінницької обласної державної адміністрації є великою відповідальністю. Я дякую за висловлену довіру Президенту України Володимиру Зеленському! Пріоритетним на цій посаді є подальший стратегічний розвиток регіону. Щоб усі ключові проєкти Президента України, покликані на покращення життя наших людей, якісно впроваджувалися. Проаналізувавши показники області на основі результатів офіційного моніторингу та оцінки ефективності діяльності Вінницької ОДА, які є на урядовому порталі, я сформував першочергові кроки своєї діяльності, – зазначив Сергій Борзов.

Ось його 13 меседжів, які нині обговорює вся Вінниччина – від прибиральниці  ОДА до народних депутатів:

1. Вінницька область займає друге місце в Україні за штатною чисельністю працівників облдержадміністрації та розміром витрат. Нас випереджає тільки Харківська ОДА. Тому планую провести реальний перерозподіл обов’язків та оптимізувати штатну чисельність. Діяльність кожного працівника в обласній адміністрації має бути доцільною. Це обов’язкова передумова ефективного управління у кожній галузі області.

2. Сформуємо чіткий план антикризових заходів та боротьби з COVID в області. Потрібно чесно проаналізувати обласні програми, про існування яких мешканці Вінниччини часто навіть не знають, тим паче не відчувають ефективності від їх реалізації. Сьогодні кожна гривня має витрачатись відповідально і з користю для області.

3. Є затверджений урядом Перспективний план формування територій громад Вінницької області – 63 об’єднані територіальні громади та 5 районів. Моє завдання – співпрацювати з кожною громадою і робити все необхідне, аби допомогти громадам Вінниччини бути спроможними. Успішні громади – сильна країна.

4. Інвентаризація земель державної та комунальної власності. Необхідно отримати достовірну інформацію по ділянках, які відсутні в кадастрі. Важливо, щоб землею користувались ефективно і сплачували податки.

5. Один з важливих резервів наповнення бюджету – це виведення бізнесу з тіні. Для економіки області та підтримки інвестиційного клімату необхідна підтримка чесних підприємців та боротьба з тіньовим бізнесом!

6. Маємо багато недобудованих об’єктів по всій області, які будували останні 4 роки або здані в експлуатацію але з великими дефектами та непридатні до використання. Це і амбулаторії, школи, спорткомплекси. Це гроші платників податків, українців, вінничан! Ініціюватиму призначення будівельно-технічної експертизи щодо визначення ефективності використання коштів державного бюджету України. Прискіплива увага і до об’єктів державної програми ініційованої президентом «Велике будівництво», щоб така ситуація не повторювалась. Ми повинні побудувати школи, садочки, спорткомплекси, дороги, приймальні відділення. Вчасно та якісно!

7. Актуалізувати Регіональний план управління відходами в області.

8. Медицина. Оновимо склад госпітальної ради області. Спільно з медичною спільнотою розробимо й затвердимо план розвитку госпітального округу Вінницької області для забезпечення якісного надання вторинної та екстреної медичної допомоги населенню Вінниччини.

9. Соціальна сфера. Це не сфера проїдання, як кажуть ті, хто дивиться на цю галузь поверхнево. Це сфера піклування, і під час карантину це ще раз підтверджено. Етап розвитку суспільства визначається в першу чергу тим, як піклуються і яку увагу приділяють найбільш незахищеним громадянам. Тому найперше, що маємо зробити – забезпечити виплату обіцяних 200% премій соціальним працівникам закладів соціальної сфери, які пішли на ізоляцію разом з своїми клієнтами і не допустили їх зараження коронавірусом.

10. Крок, який зробила галузь культури у напрямку використання соціальних медіа та цифрового контенту під час карантину, не має бути залишений після його завершення.

Тут маємо шукати можливості для інновацій у сфері мистецької й культурної освіти, підвищення конкурентоздатності мистецьких і культурних закладів області та формування туристичної привабливості нашого регіону.

11. Молодь. Для того, щоб молодь області, навіть з найвіддаленіших громад, мала можливість проявити себе та реалізувати свої ініціативи, створимо Молодіжний конгрес ОТГ Вінниччини та започаткуємо «ІТ-лабораторії» для дітей та підлітків у громадах області, де навчатимуть інженерії, робототехніці і програмуванню.

12. Як батько трьох дітей точно знаю, наскільки важливо батькам організувати та спланувати змістовне дозвілля своїх дітей. Це і різноманітні гуртки: вокал, малювання, танці, величезна кількість спортивних секцій. Все це має бути на одній онлайн-платформі «Вінниччина – дітям».

13. Інформаційна складова. Завдання – показати кожному жителю, що робить влада, а з іншого боку, отримати від них зворотний зв’язок – чи все спрацьовує на місцях? Щоб обласна влада не була «відірвана» від людей. Щоб знати реальні запити суспільства та реальну ситуацію.

«За кожним показником стоять жителі нашої області. Це діти, які мають право на сім’ю, освіту, заняття спортом, участь у культурному житті, спорті, культуру. Це здоров’я наших вінничан. Це дороги, якими щодня їздять на роботу, в школу, в лікарню. І усім голова обласної адміністрації повинен опікуватися щохвилини. Тому я не буду «кабінетним інтернет-губернатором». Я буду в полі, на дорозі, в лікарні, у школі та на стадіоні… Я звик на власні очі переконуватись у реальному стані справ», – сказав Сергій Борзов у кінці своєї промови.

Неофіційно стало відомо, що першими «на вихід» із ОДА є заступник Ігор Івасюк та керівник департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович, яка має конкретних опонентів із числа вінницьких нардепів із групи МХП. Водночас, у заступниці  голови ОДА Наталі Заболотної, кажуть, є шанси стати  1-ю заступницею губернатора Сергія Борзова…

Всі розклади після зміни голови ОДА читайте в “33-му каналі” 24 червня.

Сергія Борзова представили у Вінниці в якості голови ВінОДА. Владислав Скальський готує прощальне слово. Хто прийшов на зміну губернаторів Вінниччини сьогодні…Прямий ефір 33kanal.com

Posted by Roman Kowalski on Friday, June 19, 2020

Фото Сергія Хіміча