Спеціальний військово-транспортний літак Повітряних сил ЗС України Ан-26 Vita, який належить бригаді транспортної авіації у Гавришівці, вперше здійснив переліт із хворим на Covid-19.

Хворого військовослужбовця у важкому стані доправили із Західної України до столиці для подальшого лікування. Аби інфекція не поширилась на членів екіпажу, пілоти виконували рейс у захисних медичних костюмах поверх льотних комбінезонів, окулярах та масках. Сам військовий був поміщений у спеціальну капсулу.

Льотчики зауважують, що проблем під час перельоту не було. Та й на дискомфорт від захисних костюмів не скаржаться, адже головне – це безпека й порятунок людини. Пацієнта доставили у шпиталь від Міноборони, де він отримує кваліфіковану допомогу. Після приземлення на борту провели всі санітарно-епідеміологічні заходи, аби інфекція не залишилась в літаку.

Зі свого боку, майор медичної служби вінничанин Олексій Вишинський, начальник медичної служби бригади транспортної авіації, де базується літак Vita, стверджує, що в бригаді регулярно дезінфікують не лише літаки, а й усі приміщення.

Додамо, що АН-26 Vita — єдиний в Україні військово-транспортний літак, на борту якого проводять хірургічні операції просто в повітрі, коли життя людини вирішують лічені хвилини. Ідейним натхненником створення цього літака став генерал-майор медичної служби Петро Мельник. Звісно, створити українську «Віту» допомагали надійні однодумці.

Саме тому літаком із зони АТО вінницьким екіпажем було доставлено тисячі поранених бійців. Він був задіяний і під час вибухів на складах.

Вікторія Снігур