Ми вже повідомляли про те, що нещодавно СБУ викрила розкрадання 19 мільйонів гривень, виділених на посилення інженерного захисту військової частини А1119 у Калинівці.

Ці кошти мали піти саме на укриття бомбосховищ, які повинні оберігати життя та здоров’я громадян, котрі живуть поруч, у разі надзвичайної ситуації. Втім, роботи виконані не були, й командиру частини Миколі Батюку, який перевівся з Ічні напередодні вибухів на арсеналі у 2017 році, оголосили про підозру. Відомо, що 4 червня суд у Хмельницькому обирав йому запобіжний захід.

На засіданні стало відомо, що у грудні 2017 року між військовою частиною А1119 (далі — в особі командира військової частини А1119) та ТОВ «БК ПЕГАС» було укладено договір про виконання робіт за кошти державного бюджету на суму понад 41 мільйон гривень. Між собою сторони узгодили графік виконання робіт та термін здачі.

– Проте командир — підполковник — у результаті здійснив належне керування поточною діяльністю військової частини, не визначив приймачів по матеріальних засобах, а також не провів постійний контроль за виконанням робіт. Та, відповідно до висновку судово-економічної експертизи, різниця між документальною та фактичною наявністю будівельних матеріалів встановила нестачу, — дізнався наш кореспондент з реєстру. — Своїми діями підполковник завдав державі збитків в розмірі три мільйони двісті п`ять тисяч чотириста вісімдесят дві гривні. Дана підозра є обґрунтованою, а злочин відноситься до тяжких.

Слідчі ДБР та Військова прокуратура наполягали на тому, аби командиру дали домашній арешт. Враховували відсутність судимості та наявність двох малолітніх дітей. Хмельницький міськрайонний суд підтримав їхнє клопотання, тож тепер до 24 липня Микола Батюк не може залишати місця проживання з 23.00 до 06.00 наступного дня. Крім того, він здав слідчим свій паспорт і не має права покидати країну. Якщо вину командира доведуть, за недбале ставлення до військової служби йому загрожує від 5 до 7 років тюрми. А ось директор підприємства, який родом з Томашпільського району, отримав цілодобовий домашній арешт.

Додамо, що нещодавно парламентська слідча комісія, куди увійшов і народний депутат з Хмільника Петро Юрчишин (»За майбутнє»), дослідила пожежі на складах боєприпасів в Україні у період з 2014-го до 2018 року. Скандал виник і з Калинівським арсеналом, адже днями на засіданнях комісії інспектор Міноборони вказав на суттєвий брак боєприпасів. Після пожежі військові недорахувалися майна на майже 500 млн гривень. Більш того, його не було ще до пожежі, позаяк боєприпаси і не вціліли, і не вистрелили. Втім, слідчі Служби безпеки України навіть не взяли до уваги цей факт, коли «намагалися знайти» винних у пожежі на складі.

Віталіна Володимирова