Наша газета вже повідомляла про звільнення 19 головних лікарів та інших керівників медичних закладів Вінниччини.

Ще 23 травня голова обласної ради Анатолій Олій­ник анонсував створення комісій для відбору нових претендентів на ці посади.

Трудові колективи та громадські організації уже подавали свої кандидатури на комісії. Але на минулому тижні Анатолій Олійник скасував свої попередні розпорядження і підписав нові. Офіційна причина — від Громадської ради при обласній раді не надійшло пропозицій щодо представників до складу конкурсних комісій від громадських організацій. Хоча напередодні уже повідомлялася дата жеребкування — спочатку 9 червня, а потім перенесли цю процедуру на 12 червня.

Чому так сталося, намагався з’ясувати громадський активіст Андрій Гайдай, який від ГО «Автомайдан Вінниччини» теж подавав документи на де­кілька конкурсних комісій.

– Хотів потрапити на за­сідання правління Громадської ради, щоб дізнатися, на якій підставі було перенесено жеребкування. Чи це було одноосібне рішення, щоб «потрібні» люди мали можливість подати своїх кандидатів на комісії? Чи є рішення зборів? Але протоколу зборів мені так і не надали, начебто вони провели його онлайн і з протоколом не ознайомили, — обурювався активіст. — А вже наступного дня голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник чомусь скасовує свої розпорядження щодо проведення даних конкурсів, бо Громадська рада не надала жодного з 48 необхідних представників під приводом нібито недобору… Та навіщо було скасовувати усі розпорядження, якщо недобір стосувався лише декількох закладів?! Можливо, комусь не сподобався перелік зареєстрованих претендентів від громадськості і замість чесної боротьби прийнято рішення скасувати жеребкування, а потім і сам конкурс…

За новими розпорядженнями голови облради Анатолія Олійника, термін надання пропозицій щодо складу конкурсних комісій — 25 червня. А голова Громадської ради на сайті Вінницької облради офіційно повідомила, що жеребкування відбувається 23 червня о 15-й годині.

Нагадаємо, згідно з законом, до конкурсної комісії входять 9 осіб. Троє уже відомі — це представники органу управління: голова облради та голови двох постійних комісій — «комунальної» та з «охорони здоров’я». Ще по три представники від трудових колективів і троє від громадських орга­нізацій медичного та антикорупційного напрямку.

У липні анонсовано про­­ведення конкурсів, два місяці для затвердження результатів, і на вересневій сесії обласної ради депутати мають проголосувати за представлених комісіями кандидатур.

Газета і надалі буде мо­ніторити створення комісій та проведення конкурсів. Якщо вам відомо про порушення чи корупційні схеми, повідомляйте на адресу редакції (gazeta@33kanal.com) або ГО «Антикорупційна спілка Вінниччини» (lpolisuk03@gmail.com).

Міла ПОЛІЩУК