Несподівана ідея спала на думку митрополиту УПЦ Московського патріархату Запорізькому і Мелітопольському Луці (Коваленку) — причислити до лику святих праведників хірурга Миколу Пирогова, забальзамоване тіло котрого перебуває у Вінниці в усипальниці.

Про це він написав у виданні «Союз православных жур­налистов». Священник переконаний, що «сьогодні як ніколи потрібна допомога тих святих, які можуть бути соратниками в справі боротьби з тяжкими хворобами, проблемами, що долає людство». На думку архієрея, духовний і науковий шлях Миколи Пирогова дуже цікавий і пізнавальний, а його життя «яскравий приклад шляху вченого до віри, а від віри – до жертовної любові в ім’я віри».

«Хто, живучи в тілі, мав відношення до медицини, вийшовши з нього, продовжує своє служіння як лікар, допомагаючи стражденним і хворим. Одним з яскравих прикладів цього є святитель Лука (Войно-Ясенецький)», — додав митрополит, пояснюючи свою позицію.

Підтримав ідею Луки (Коваленка) православний експерт Кирило Фролов з Росії, зазначаючи, що: «така канонізація стала б свідченням єд­ності духовного слу­жіння церкви і науки у відповідь на використання такої біологічної зброї глобалістів, як коронавірус…»

Між тим у РПЦ, розглянувши пропозицію, відповіли, що «канонізація Миколи Івановича Пирогова, як і будь-якої іншої людини, можлива лише за умови одночасної наявності кількох ознак святості».

Враховуючи те, що офіційна позиція керівництва РПЦ та РПЦвУ (УПЦ МП) не прозвучала, а оприлюднений коментар прозвучав досить прохолодно, стає зрозуміло, що канонізація Миколи Пирогова навряд чи відбудеться у найближчий час.

Ілона ВАЛЬТЕР