У селі Серебринець Могилів-Подільського району зберігся унікальний палац. Здалеку споруда здається невагомою. Цей ефект створено завдяки класичним пропорціям, які використовували при будівництві у XVIII столітті.

– Зводили палац у 1770-1780-х роках у центрі села над ставом. Збудував його Міхал Чацький – учасник повстання Костюшка, публіцист, брат відомого польського просвітника Тадеуша Чацького. Уміло використовуючи ландшафт, архітектори повернули частину палацу до дороги і розмістили її на найвищій точці схилу над ставом. Це дозволяє бачити найцікавішу частину будівлі здалеку, — розповідають місцеві жителі. — Всередині будівлі — величезний зал, стелі прикрашала прекрасна ліпнина ручної роботи. Мармуровий камін не зберігся. Хоча інші елементи декору залишилися практично недоторканними. Унікальний візерунок з грифонів, рослин і геометричних сплетінь робить маєток гідним навіть царського палацу.

На жаль, на даний момент палац занедбаний, грошей на його ремонт і утримання не виділяється. В одній частині будівлі розташовується селищна рада, а решта кімнат пустують. Місцеві куди тільки не звертались, щоб надали кошти на реставрацію, адже таке диво архітектури на очах розвалюється. Повідомлення про те, що палац потрібно рятувати, днями опублікувала і місцева мешканка, директорка школи Марія Сірант.

– Коштів для реставрації потрібно дуже багато, але я знаю, що є проєкти, спрямовані на відновлення таких споруд. Та навіть якщо ти і виграєш такий конкурс, вкласти ці кошти у відновлення палацу не маєш права, бо законом це не передбачено! Знаю, що є пам’ятки, які вдалось відновити, — каже пані Марія. — Я хочу відновлення цього палацу! І робитиму для цього все можливе.

Завідуючий сектором охорони культурної спадщини Вінницької ОДА Михайло Потупчик повідомив, що палац стоїть у переліку національного значення, тож цілком можливо, що шанси на його порятунок є…

Віталіна Володимирова