Літо у самому розпалі. Сонечко, спека викликають бажання позасмагати та відпочити на природі. Пандемія звичайно внесла корективи, проте відпустку ніхто не відміняв. Головне відпочивати дотримуючись певних правил. Одним із найкращих способів знизити ризик зараження на COVID-19 є уникнення місць скупчення людей.

Пляжі Чорного  та Азовського морів відкриті для відпочивальників. Якщо плануєте відпочинок за кордоном, то подивіться інтерактивну мапу МЗС України, де можна перевірити режим в’їзду в різні країни. Приміром, в’їзд до Туреччини для українців є вільним, але на кордоні доведеться пройти медогляд.

На жаль,на вінницьких пляжах ви не зможете скупатись, вода річки Південний Буг та Вишенського озера не відповідає санітарно-епідеміологічним нормам. Єдине, що ви можете — це позасмагати та відпочити біля води.

Відпочиваючи, дотримуйтесь рекомендацій, які надані Центром громадського здоров’я МОЗ України:

  • зберігайте фізичну дистанцію не менше 1 метра з іншими людьми (на суші і у водоймі);
  • якщо немає можливості дотримуватись дистанції, необхідно використовувати маску (окрім перебування у воді), надягаючи її так, щоб були покриті ніс та рот;
  • не варто відвідувати пляжі людям 60 років + та тим, у кого наявні ознаки респіраторного захворювання;
  • дотримуйтесь правил гігієни рук (мийте руки проточною водою з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, після зняття засобів індивідуального захисту (маски або респіратора);
  • не торкайтесь брудними руками обличчя, якщо немає можливості помити руки, їх слід обробити спиртовмісним антисептиком.

Пам’ятайте, що дотримання правил індивідуального захисту (навіть на пляжі) — це особиста відповідальність кожного.

Ольга Сонячна