Через обов’язкове тестування на Ковід-19 перед кожною госпіталізацією онкохворі втрачають час, а отже і шанси на одужання.

Наказ МОЗУ номер 1227 «Про зміни до стандартів медичної допомоги при коронавірусній інфекції» став вирішальним для пацієнтів з онкологією. У цьому наказі передбачено обов’язкове тестування на Ковід-19 для людей з імуносупресією. А онкопацієнти живуть з системним імунодеприсивним станом через основний діагноз та протипухоинну терапію. Адже відомо, що хіміотерапія шкідливо впливає на функцію лейкоцитів і викликає імуносупресивеу дію.

Через вказаний наказ онкохворі повинні мати результати ПЛР-тесту на Ковід перед кожною госпіталізацією. Багато хто вимушений робити ці тести щотижня, бо отримують системну протипухлинну терапію.

«Цікаво, чим керувалися у Міністерстві охорони здоров’я України, прийнявши указ щодо обов’язково проходження тестування на корону перед кожною госпіталізацією. Що вони думали – мабуть, про гроші, але точно не про пацієнта, – впевнена співзасновниця Вінницької онкоспільноти We Can Vin Марина Ваталинська-Кушнір. – Тепер мені доведеться щотижня витрачати власних 1500 грн. на тест. Оскільки, безкоштовно, через сімейного лікаря мені можуть покрити витрати лише одноразово. Чому?! Бо я лікуюсь в приватній лікарні, і моє лікування щотижневе, а для держави це дорого. Можливо, якщо б я наполягала та погрожувала зверненнями до Національна служба здоров’я України, щось би змінилося, але я цього робити не буду. Оскільки, фізично, щоб зробити за рахунок держави тест, не зможу. Мені, доведеться після кожного введення хімії  йти особисто до лікарні на тестування, що фізично через погане самопочуття я не зможу зробити. І тест цей буде робитися від 5 до 7 днів, але дійсність цього тесту лише результативна перших три дні. Що навіть із логічним розрахунком ніяк не вирішує мою проблему. Якщо навіть лабараторія встигне зробити тест до наступного введення хімії, то останній вже буде недійсним і я пропущу своє вчасне введення ліків. Держава придумала те, що  фактично вбиває онкохворих, ще й за рахунок пацієнта. Респект і уважуха всім владним чинам…

Мало того, що я своє лікування мушу оплачувати самостійно, бо мої ліки не передбачені державною закупівлею, плюс через закриті кордони один препарат дістати взагалі неможливо. Ще й на розмитнення таких ліків держава підняла вартість вдвічі. Ну, і тести на ковід теж за власний кошт, адже безкоштовний не встигнуть зробити вчасно і я буду пропускати своє лікування, що несумісно з ефективністю такого лікування.

Емоції і шок зашкалюють. І все це пацієнт має розрулити сам, під час свого лікування і жахливого фізичного стану. В нашій країні, все для людей».

Головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Тетяна Жовнір запевняє, що незалежно від того, де лікується онкопацієнт – у приватній чи державній лікарні – він має право на безкоштовне тестування на короновірусу інфекцію.

– Потрібно звертатися до свого сімейного лікаря, який зобов’язаний організувати забір матеріалу для ПЛР-тестування. Інша справа, що на результати потрібно буде чекати від 5 до 10 днів.

– А онкопацієнти не мають першочергових права у черзі за результатами?

– Ні, якщо це планова терапія.

– Який же вихід?

– Як альтернатива – приватні лабораторії.

Для людей, які борються з онокологією, короновірусна епопея стала справжнім випробуванням на шляху до омріяного одужання. Але чи усі зможуть здолати цей квест на виживання?..

Міла ПОЛІЩУК