Вінницький прокурор Сергій Гайду потрапив під пильну увагу ЗМІ в момент, коли його діяльність стала схожа на “сімейний підряд” з управління юстицією і бізнесом. На його сім’ї замикаються важелі, що дозволяють не тільки впливати на правосуддя, а й контролювати значні фінансові потоки і бізнес-активи. Проведене раніше розслідування в ЗМІ висвітлило багато того, що не відповідає офіційному заробітку прокурора і його дружини.

https://bit.ly/3exrCb1

Але це лише вершина корупційного айсберга. Ми вам покажемо номери конкретних кримінальних справ, назви і адреси компаній, де по «випадковій» закономірності незрозумілу позицію прокурора Гайду підкріплювала судовими рішеннями його дружина – суддя Гайду.

Сергій Гайду з позиції прокурора Вінниці та його дружина Анна з поста глави міського суду обласного центру формують спайку, завдяки якій безбідне майбутнє гарантовано вже зараз навіть їх правнукам. Інформація, яка з’явилась раніше в ЗМІ про те, чим реально володіє сімейство, які реальні джерела існування і як прикриті всі ці активи і схеми, щоб не викликати підозр, однозначно підтверджує, що ми на порозі грандіозного корупційного скандалу. Розслідувачі тоді закликали всіх, хто володіє інформацією про активи подружжя, не мовчати, оскільки тільки разом можна перемогти зло корупції. Ось і ми вирішили уточнити у різних джерел, наскільки правдивою і об’єктивною була представлена раніше журналістами інформація. І ось що отримали.

Сергій і Анна Гайда, будучи прокурором і суддею, організували справжню бізнес-імперію, що охоплює всю область і яка існує поза межами законних рамок. Будинки, машини, кришування нелегального паливного і грального бізнесу, побори з валютників і базарників, нечувана колекція зброї і багато іншого – ось чим живе сім’я Гайда і про що вже відомо. Але це ще не все. Такий успіх в сімейному збагаченні не просто вдалий збіг обставин, це результат багаторічної чітко вибудуваної злочинної ієрархії, де на відповідні посади призначені свої люди, які беззаперечно виконують всі команди, а це не мало – 4 начальника відділу та начальник управління обласної прокуратури.

Всі вони чітко і беззаперечно виконують всі вказівки свого шефа, прокурора Гайду…

Кришування паливного бізнесу висвітилося 20 січня 2020, коли обласною прокуратурою і особисто прокурором Гайду було зареєстровано провадження №42020020000000010, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 273, ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 358 КК України щодо функціонування на території регіону нелегальної мережі АЗС, що належить ТОВ «ЛА-ВІЯ» (код ЄДРПОУ 33553413), через які здійснюється реалізація підакцизних товарів (дизельне паливо і скраплений газ) з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, в результаті чого створюються передумови до виникнення надзвичайних подій екологічно техногенного характеру з тяжкими наслідками.

https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/court-document/88249734/

Зокрема, посадовими особами ТОВ «ЛА-ВІЯ» налагоджений тіньовий механізм реалізації нафтопродуктів (дизельного палива) і скрапленого нафтового газу, які реалізуються через мережу модульних АЗС, що функціонують без належних дозвільних документів за наступними адресами в обласному центрі: вул. Батозька, 2-Ж (газ, ДТ); вул. К.Василенка, 14-А (газ); вул. Київська, 76А (газ); вул. Максимовича, 43-Б (газ);  Немирівське шосе, 189-В (газ); вул. Привокзальна, 17-б (газ); вул. Данила Нечая, 242 (газ); у Вінницькій області такі об’єкти функціонують у: Жмеринці на вул. Асмолова, 50А, (газ, А-95, ДП); у селі Зарванці, а/д Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам’янка 377км + 140м (газ, ДТ); селі Вінницькі Хутори,  Немирівське шосе, 92-Г (газ).

https://vin.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=267057&fp=165

Як кажуть особливо поінформовані джерела, ціна продовження нелегальної діяльності склала   50 000 доларів, які були вручені особисто Сергію Гайду.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/88276296

Після їх сплати були закриті питання правоохоронних органів до власників мережі, з активів знято арешт. Сама мережа сьогодні «прикрита» прокурорським впливом за щомісячну плату. Це дозволяє працювати без усіх необхідних документів і з порушенням правил безпеки.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/89361875

Виходячи з викладеного, виникає ряд логічних запитань для прокурора Гайду:

1. Які підстави для реєстрації вказаного кримінального провадження?

2. Чому вказане провадження розслідує СБУ?

3. Ви вважаєте, що СБУ має розслідувати такі провадження?

4. За якою статтею зареєстроване провадження?

5. Чому накладався арешт і фактично блокувалась робота цілої мережі АЗС?

6. Які підстави для відновлення роботи мережі?

7. З ким саме з посадових осіб компанії Ви зустрічались і для чого?

8. Коли буде повідомлено про підозру?

9. Хто безпосередньо приймав рішення про накладення арештів?

У сфері грального бізнесу прокуратурою області неодноразово виявлялися факти його незаконної організації, проте поки на прокуратуру має вплив Сергій Гайду немає не те що посадок, але навіть арештів.

https://vin.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=266548&fp=180

При ньому ж на території одного відомого торгового центру благополучно діяв нелегальний гральний заклад, що функціонував уже після заборони на таку діяльність. Ніхто з винних не був притягнутий до відповідальності.

https://vin.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=266040&fp=195

При заявлених прокуратурою закритті понад сотні гральних закладів, немає ніякої інформації про те, що стало з організаторами, які їм пред’явлені підозри і звинувачення, коли будуть судові вердикти. Підозрюємо, що таких і не буде.

А поки ряд запитань фігуранту:

1.Упродовж поточного року прокуратурою неодноразово виявлялись факти незаконного грального бізнесу, проте виникає запитання: де підозри, де посадки?

2.Чи вручено підозру за фактом функціонування незаконного грального закладу на території торгівельного центру «ДАСТОР», гральний заклад функціонував уже після «заборони грального бізнесу»?

3. Прокуратура повідомила про припинення діяльності більше 100 гральних закладів на території області, скільки повідомлень про підозри складено та вручено? Якщо не вручено, то чому?

Протягом поточного року правоохоронними органами на території області не розкрито жодної групи осіб, які займаються незаконним збутом горілки таких найменувань, як «Олександрія-Бліг», «Златогор», «Олімп» та інші. «Контрабандисти» постійно передають певний відсоток від збуту продукції «за захист». Осідаючі в прокурорському кишені десятки, а то і сотні тисяч гривень на місяць, дозволяють алкогольної імперії не тільки існувати, а й розширюватися.  Значущих зрушень у справі немає.

Є сліди корупції і в земельних схемах.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/75949042

Слідчим управління ГУНП у Вінницькій області проводилось досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42018020000000131 від 19 червня 2018 року, за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. Було встановлено що посадові особи Луко-Мелешківської сільської ради Вінницького району, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, вчинили службове підроблення протоколів і рішень сесії сільради від 26 липня 2002 року, на підставі яких з користування товариства «Каїса» вилучено земельну ділянку площею 13,7393 га, розташованої на території села.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/75948982

Також встановлено, що в сільській раді відсутня інформація про реєстрацію клопотання директора товариства про вилучення з постійного користування суспільства даної земельної ділянки. А вищезгадані земельні ділянки у власність громади так і не повернулися.

У зазначеному провадженні поліцією встановлена група осіб, які незаконно привласнили земельну ділянку в місті Вінниця загальною площею 14 га, яка тільки за нормативною оцінкою коштує 25 мільйонів гривень.

Ціна закриття справи склала 30 000 доларів. І вона майже було закрита, якби оперативні служби не дізналися про підготовлення «кришування». Після «осічки», закриття справи було екстрено скасовано, однак і земельні ділянки законним власникам повернуті не були.

Спостерігаємо за ходом розвитку подій у цій справі, але поки до прокурора Гайду є запитання:

1. Чи повідомлено учасникам групи про підозри?

2. Чи повернуто вказані земельні ділянки у власність територіальної громади?

3. Всім відомо, що до цієї афери причетні місцеві чиновники, чи покараний хтось із них?

Також оперативними службами викрито зловживання службовим становищем посадовими особами ГУ Держгеокадстр у Вінницькій області, які незаконно вилучили з користування державного підприємства 44 га землі на території Агрономічної сільської ради. Було розпочато кримінальне провадження № 1201902000000137.

Незважаючи на це, прокурором Гайду повністю заблоковано розслідування зазначеного злочину і, як відзначають джерела, вказана земельна ділянка вже давно поділена. Там же свою частку розміром в декілька гектарів отримав і прокурор Гайду.

Щупальця прокурора Гайду добралися і до футболу. Ним повністю заблоковано розслідування кримінального провадження, зареєстрованого за фактом розкрадання бюджетних коштів, які виділялися на розвиток футбольного клубу “Нива”. Фактично ним покриваються посадові особи федерації футболу Вінницької області та міста, чиновники, які отримували відкати за виділення коштів.

Як бачимо, закриття справ і кришування приносить прокурору коштів більше, ніж будь-який прибутковий бізнес. Це і дозволяє йому ні в чому собі не відмовляти.

Хочемо зазначити: якщо за вказаними злочинами не буде розпочата скрупульозна і об’єктивна перевірка, то ми будемо змушені висвітлювати і інші злочинні схеми фігуранта.

Вінницький Антикорупційний Майдан