– Це просто знущання із дітей та батьків, а не «Нова українська школа»! Бо ЗНО спершу відмінили, потім — поновили, тепер воно лише для «розумних», які йдуть вступати до університетів… І на цій хвилі одразу з’явились «рішалови», які готові заднім числом порішати питання із оцінками і таки оформити вашій дитині золоту медаль за пару копійок! — розповідає мама однієї із випускниць-2020 із Бершадського району. — Бо наш директор спершу чітко заявив — ніяких медалей вам не буде, бо ті дві 10-ки в атестаті треба було «зарішати» із профільними вчителями… А як ЗНО знову стало в законі, він різко змінив риторику і каже: йдіть на ЗНО, підтверджуйте свої знання, і, можливо, будуть вам медалі?

– І що вирішили батьки?

– У нашій школі 5-ро дітей претендують на відзнаку, і кожна родина нині шукає авто, маски, бензин та міцні нерви до середини липня… Бо вже у четвер їдемо здавати перший іспит у Жмеринку, яка охоплена коронавірусом… Потім 30-го в Шаргороді українська мова, згодом, 13-го липня, у 23-й школі аж у Вінниці третій екзамен! Як вам такий марафон? Скільки це буде грошей і терпіння — я не знаю… Са­ма вчителька за фахом, але це «смуга перешкод» і «битва за життя», а не ЗНО!

– Хабар давати будете за золоту медаль?

– Я свою ме­даль без блату отримала 30 років тому, і моя дитина, дасть Бог, отримає без хабара… Але повірте мені, такого бардаку в школах давно не було, щоб всі корупціонери та бариги повилазили та майже відкрито приторговували медалями для дітей. Я вже повторно сива стала із цим ЗНО при Зеленському… Бо освітою нашою крутять, як «циган кіньми краденими…» І як після всього цього дитині сказати, що знання вирішують все у цьому житті, коли поряд йде відкритий гендель на атестатах і відзнаках?

Цю скандальну ситуацію в школах Вінниччини вже прокоментував директор департаменту освіти ВінОДА:

– Ніяких хабарів не платіть. ЗНО буде для тих, хто хоче йти у вищі навчальні заклади. В понеділок 22 червня Міністерство освіти мало чітко визначитись, як і коли пройде ця сесія, як будуть видаватись медалі та за якими оцінками.., — зазначив Володимир Буняк. — А з тими, хто на місцях вирішив «порішати питання» ми жорстко розберемось по лінії департаменту із залученням правоохоронних ор­ганів.

І, як стало відомо, 22 червня Президент України Володимир Зеленський підписав закон про складання ДПА і ЗНО за бажанням.

– Таким чином, учні отримали право обирати види оцінювання їхніх результатів навчання — шляхом річного оцінювання або державної підсумкової атестації, або ЗНО, — пояснили у Міносвіти рішення президента, яке дозволить зменшити приблизно на 27-30% кількість учасників тестування.

– Тому медалі будуть! Загалом по Вінниччині маємо 7800 випускників. Із них до 70% будуть здавати ЗНО, і тоді буде відомо, скільки із них претендують на відзнаки за результатами середньої освіти.

— По Вінниці маємо 1950 випускників, і я переговорила із всіма директорами шкіл щодо цих змін. Тому ніяких «варіантів» чи «порішать» не буде.., — також запевнила директор департаменту ос­віти ВМР Оксана Яценко. — Втім, випускникам у спецзакладах і колоніях через коронавірус нині не дозволяють передати навіть атестат…