Спеціалісти, справжні, а не з соцмереж, стверджують: маска захищає. Причому в двох напрямках. Здорова людина не вдихне вірус, якщо буде поряд з носієм, а хворий не буде викидати його безконтрольно в навколишнє середовище. Є й інший момент: у масці люди рідше торкаються обличчя — так кажуть медичні психологи. А це знижує ризик захворюваності.

Епідеміологи стверджують, що поліпропіленові волокна медичних масок ефективно затримують активні віруси. Адже вони самі по собі не можуть бути в повітрі, в навколишньому середовищі вони не активні. Активні віруси є в краплях виділень (у т.ч. слині) і так можуть потрапити в дихальні шляхи людини. Ці краплі вже достатньо крупні, щоб їх могла затримати навіть саморобна маска з 2-3 шарів тканини. А медична виготовлена з нетканих синтетичних матеріалів, і поліпропіленові волокна ефективно затримують активні віруси.

Респіратори краще застосовувати з професійною метою, наприклад, для співробітників лікарень, котрі часто і багато контактують з пацієнтами.

Американські, ізраїльські й німецькі дослідники зазначають, що видих людини містить два види крапель. Одні крупні, розміром від мікрона і вище, вони достатньо важкі — після видоху майже відразу падають на землю чи іншу поверхню і майже не шкідливі. Краплі менші — аерозольні часточки — переміщаються з потоком повітря і потрапляють у дихальні шляхи. Це найпоширеніший спосіб зараження. І захиститись від них, на думку дослідників, може тільки маска.

Одноразові медичні маски дезінфікувати не можна — на те вони й одноразові! Те ж стосується і респіраторів.

Багаторазові маски обробляти можна. Найпростіший спосіб — випрати в гарячій воді з милом, а потім прогладити праскою. Але ні в якому разі не вдягайте вологу маску!

Місяці пандемії показали: як тільки послабили карантин і люди стали нехтувати носіння масок, відразу почався повторний ріст числа тих, хто захворів. Це бачимо і відчуваємо на собі і ми в останні дні.

Прислухайтесь до рекомендацій професіоналів — як вітчизняних, так і закордонних — бережіть себе і своїх близьких!

Людмила КИСІЛЕВСЬКА