З травня 2020 року в усіх регіонах України виникла затримка з видачею бейбі-боксів. Сталося це у зв’язку із завершенням реалізації пілотного проєкту «Пакунок малюка», який проводився управлінням організації Об’єднаних націй з обслуговування проектів в межах реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги. Не обійшла така ситуація і Вінниччину.

За інформацією департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації, в області вже є близько 200 заяв на отримання таких пакунків. З початку 2020 року на Вінниччині народилося 5266 діток, а 5043 з них отримали пакунки. Із 13 червня їх перестали давати… Поки що невідомо, коли з’являться нові бейбі-бокси на Вінниччині, хоча Міністерство обіцяє поставки з середини липня. А новоспеченим матусям при виписці з пологового дають довідку про неотримання такого пакунку, а потім вони звертаються до органів соцзахисту за місцем фактичного проживання і пишуть заяву. Коли управління буде забезпечене цими пакунками, то породіллю повідомлять. Втім, вінничанки такому розвитку подій зовсім не раді.

– Поки отримаю той пакунок, дитина вже підросте, відповідно одяг та підгузники будуть малими. Крім того, всередині є багато речей першої необхідності, але тепер довелось їх купувати власним коштом. Для чого мені ще вони?! Добре, що я можу дозволити собі купити все для малюка, але є люди, які дуже розраховували на той бейбі-бокс, – каже мама Віра.

У той же час керівника централізованої закупівельної організації ДУ “Професійні закупівлі” Андрія Кузьменко викликали на допит у Державне бюро розслідувань через закупівлю пакунків малюка з очікуваною вартістю 1,2 мільярда гривень. Аукціонні торги щодо цього лоту ще не відбулися. Кримінальне провадження ДБР відкрито за статтями 191 (ч 5) та 364 (ч 2). У частині 5 статті 191 йдеться про привласнення, розтрату майна або заволодіння чужим майном.

– Незрозуміло, про яку саме розтрату йдеться — адже аукціон ще не відбувся і цінові пропозиції учасників закупівлі не розкриті. ЦЗО “Професійні закупівлі”, яку я очолюю, готувала закупівлю абсолютно відкрито, з публічними обговореннями, консультаціями з ринком”, – резюмує Андрій Кузьменко.

То ж схоже, бейбі-бокси ми побачимо ще не скоро…