5 наших у 130 усіх – таке рішення профільного комітету ВР.

Чому не підтримали утворення району з центром в м. Жмеринка, яка є другою за чисельністю населення в області після Вінниці – дивує багатьох. Як і саме цифра лише 5 районів. Бо наприклад стільки ж і у Хмельницькій області, де населення набагато менше.

Незадоволених саме таким рішення на Вінниччині вистачає. І в першу чергу тих, кого віднесли до Могилів- Подільського району! Наприклад, Шаргородщину.

– Ну чому ми маємо їхати за меддопомогою, довідками і на прийоми у всі держустанови аж до міста, яке стоїть на кордоні з Молдовою, у зворотній від обласного центру – Вінниці бік!

– Не розуміють вони.

– А що буде, коли повторяться потопи? Як доїхати до затопленого адмінрайону екстренним службам, виїхати звідти!?

Ось як прокоментувала ситуацію нардеп від Вінниччини Лариса Білозір:

– Дійсно, на етапі обговорення моделювалось декілька варіантів кількості укрупнених районів. На рівні Мінрегіону було сформовано на Вінниччині модель субрегіонального рівня – 5 районів. Вона і залишилась. Ініціатива, яка виникла на теренах області в останні кілька тижнів, щодо формування Жмеринського району, попри звернення місцевих рад, не була підтримана ні членами комітету, ні урядовцями. На жаль. Але це рішення потрібно сприймати не емоційно, а через призму державницьких аргументів. Нові укрупнені райони – це радше про президентську вертикаль влади, її збереження. У центрі майбутнього району будуть лише територіальні представництва ЦОВВ та офіс префекта, який буде виконувати наглядову функцію за відповідністю рішень ОМС Конституції та Законам України.

Але зрозуміло, що який би варіант не затвердив Кабмін, всім не вгодиш. Ображені все одно будуть. Хоча невдоволення у багатьох виникає найчастіше через не розуміння пропонованих змін. Люди сприймають нові утворення через призму сьогодення, і думають, що центр району після реформування відіграватиме ту ж функції, що й нині. Але це абсолютно не так. –

Повідомила вона.

А те, що найбільший за численністю населення райцентр Жмеринку та вузлову залізничну станцію «продинамили» і у нардепів від Вінниччини не знайшлось аргументів та їх не почули колеги, обурило багатьох.

Що ж, попереду тільки рішення ВР! І навряд чи воно стане революційним по Вінниччині! Очевидно, що після зметеноі  «влади вінницьких», лобістів області в центральних органах влади немає!

Ласкаво просимо в нову реальність.

Юлія Іванюк

Щодо Вінниччини. Дійсно, на етапі обговорення моделювалось декілька варіантів кількості укрупнених районів. На рівні Мінрегіону було сформовано на Вінниччині модель субрегіонального рівня – 5 районів. Вона і залишилась. Ініціатива, яка виникла на теренах області в останні кілька тижнів, щодо формування Жмеринського району, попри звернення місцевих рад, не була підтримана ні членами комітету, ні урядовцями. На жаль. Але це рішення потрібно сприймати не емоційно, а через призму державницьких аргументів. Нові укрупнені райони – це радше про президентську вертикаль влади, її збереження. У центрі майбутнього району будуть лише територіальні представництва ЦОВВ та офіс префекта, який буде виконувати наглядову функцію за відповідністю рішень ОМС Конституції та Законам України.

Але зрозуміло, що який би варіант не затвердив Кабмін, всім не вгодиш. Ображені все одно будуть. Хоча невдоволення у багатьох виникає найчастіше через не розуміння пропонованих змін. Люди сприймають нові утворення через призму сьогодення, і думають, що центр району після реформування відіграватиме ту ж функції, що й нині. Але це абсолютно не так.

Нові пропоновані райони утворюються для організації, в першу чергу, державної виконавчої влади, і ключовим тут є максимальна ефективність з мінімальними затратами на її утримання. Послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, надаватимуться на найближчому до людей рівні – у громадах, як це сьогодні вже відбувається у Центрах надання адміністративних послуг в ОТГ.