4 липня у селі Людавка Жмеринського району відбудеться мирна акція протесту.

За словами громади, причиною стало будівництво полігона-реактора для сміття біля села без проведення екологічної експертизи та без погодження з навколишніми громадами, що є обов’язковим. На трасу, яка веде на Молдову, з плакатами та в масках мають вийти жителі Браїлова, Курилівців, Сьомаків, Почапинців, Людавки…

– Нещодавно нам стало відомо, що Вінницька міська рада планує продовжити роботи по облаштуванню сміттєвого полігону біля Людавки. Більше того, 5 травня 2020 р. мерія підписала договір з підрядником на виконання робіт майже на 29 млн грн. Роботи планують розпочати у липні 2020 р., — повідомили на «гарячу лінію» газети мешканці Браїлова та Людавки. — Нам намагаються нав’язати думку, що біля Людавки буде сміт­тєпереробний «завод». Але як можемо побачити з підписаного меморандуму з поляками, то він підписаний не на «завод», а на сміттєпереробний комплекс! Тобто, 55% сміття, яке залишається, будуть хоронити у Людавському лісі. Бо для чого тоді величезна яма, яку застелили матами? Уявляєте масштаби цього смітника, якщо сюди будуть звозити сміття з усієї області, а що гірше — з сусідніх.  Наша позиція незмінна — ніякого сміттєзвалища у лісі, де знаходяться підземні озера прісної води, які напувають значну частину мешканців району.

Нехай буде це у Вінниці, а ми їм будемо своє сміття привозити, і хай на ньому зароблять кошти. Вимагаємо проведення екологічної експертизи, громадських слухань, припинення будь-яких робіт з розміщення сміттєзвалища, розслідування усіх злочинів, які були здійснені при підготовці території для сміттєзвалища.

Віталіна Володимирова