Такий спосіб популярний, але зовсім неефективний і навіть шкідливий.

Неправильне використання маски гірше, аніж її відсутність. Людина думає, що захищена, тому ігнорує інші заходи безпеки. Потрібно пам’ятати, що носіння маски працює лише в комплексі з іншими заходами безпеки: чистими руками та фізичною дистанцією. Маска точно не захистить, якщо виставити зверху носа. Маска не має «надприродну силу», нею потрібно користуватися правильно.

Чому ніс в громадських місцях повинен бути під маскою, а не поверх неї, на своїй сторінці у соцмережі пояснює ексміністр охорони здоров`я Уляна Супрун.

Еспертка приводить дослідження науковців про основні шляхи потрапляння вірусу COVID-19 до організму людини. Виявляється, ніс є однією із найбільш небезпечних та водночас вразливих частин тіла в умовах розповсюдження вірусу.

Дослідники вивчали зразки з легенів, носа, очей, кишківника, серця, нирок та печінки. Науковці шукали слизові оболонки, що б містили найбільше з двох специфічних протеїнів ACE2 та TMPRSS2, які використовує вірус для проникнення. Найбільша концентрація цих двох протеїнів була саме в носі.

На думку вчених, цей факт робить ніс вірогідним шляхом для початкового інфікування збудником COVID-19. Збудник COVID-19 поширюється від людини до людини разом із краплями, які виділяються, коли хтось інфікований кашляє, чхає або розмовляє.

Коли ми перебуваємо в місцях скупчення людей – завжди є ймовірність заразитися або ж інфікувати іншу людину вірусом SARS-CoV-2. При цьому маска забезпечує бар’єрний захист між інфікованими та незараженими людьми. Але все це спрацює за умови, що маска була одягнена та знята правильно. Якщо ніс відкритий — захист не спрацює.

Правильно носити маску необхідно у всіх громадських місцях. На вулиці маска не потрібна, якщо ви дотримуєтеся фізичної дистанції в 1,5-2 метри. Але її обов’язково потрібно одягнути, якщо є симптоми застуди.

Ольга Сонячна