– Герої не ми, які раз у спецкостюмах туди зайшли. ГЕРОЇ — лікарі Вінниччини, які не втекли із передової у перші найважчі хвилини небезпеки… І які сьогодні борються в масках, рукавицях і спецкостюмах за кожне життя…

Йти було страшно! Бо коли коронавірусом і тисячами смертей «палали» Італія та Іспанія, здавалось, що це так далеко і нас воно мине… Не минуло, на жаль, — розповіла Ірина Дідух. – Бо із оператором справді зайшли у «вогнище», де, як свічі, горять та інколи згасають життя вінничан… Це реанімація, атмосферу якої можуть передати лише очі пацієнтів та лікарів. І я туди пішла знімати цей репортаж, щоб показати – біда поряд, вона вже у нашому місті та області, люди хворіють, одужують і вмирають… Бо виходить так, що поки із твоїх друзів чи рідних ніхто не захворіє на КОВІД-19, ти не повіриш у його небезпеку…

– Як довго ви були в реанімації?

– Одягались у спецкостюми, рукавички та маски до 15 хвилин, і ще хвилин 30-40 йшла зйомка. Якщо чесно, час для мене там зупинився, бо від побаченого ти просто завмираєш… І за ці безкінечні хвилини до мене прилипли майка, штани – все, бо в захисному спецкостюмі дуже спекотно! І дихати немає чим… Як наші лікарі та медсестри витримують цілий день у таких «обладунках», я не уявляю!

Пережити коронавірус.

Пережити коронавірус.А цей матеріал варто побачити кожному. А особливо тим, хто вважає коронавірус всесвітньою змовою, або чекає коли ж хтось з друзів чи рідних врешті захворіє, щоб повірити в його існування. Далі – говоритимуть люди, які без апаратів штучної вентиляції легень вже б не дихали. А ще лікарі та медсестри, які важко працюють і теж хворіють.

Posted by Телеканал ВІТА on Wednesday, June 17, 2020

– А що кажуть пацієнти на грані життя і смерті?

– Двоє людей там взагалі не рухались і не говорили – вони у вкрай важкому стані… І тому до них не пускали. Одна жінка із останніх сил намагалась мені сказати на камеру секунд 40, що вірус є, він її вразив, але вона буде боротись до кінця… І в цей момент лікар показує мені, що зйомку треба негайно припиняти, бо життєві показники цієї пацієнтки різко впали і вона дійсно на грані… У той момент ти розумієш, яке крихке людське життя і як за хвилину воно може згаснути назавжди… Ось тоді було дуже страшно!

А колега Ірини – оператор Євген Кришталь із Вінницького телеканалу «Віта» – вже не вперше знімав реальну картину в інфекційній лікарні Вінниці.

– Перша моя зйомка в реанімації була на грані страху… Але я для себе подумав і вирішив, що лікарі там щодня працюють… Чому ж я не можу зайти на 30 хвилин для правдивого репортажу із цього «пекла»? І пішов… Це вже був мій 4-й репортаж із коронавірусної лікарні, — розповів Женя. – Так, тебе одягають, як марсіанина. Але спершу нічого не було, а тепер завдяки «Стоп вірусу», волонтерам і спонсорам із захистом все стабілізувалось. Але вірус не відступає, і це тема для роздумів для кожного. Особливо для тих, хто ігнорує маски, дистанцію та загальні норми убезпечення себе та оточуючих. Бо дехто вирішив: я молодий, а помруть лише старі… Це міф! У боксах є люди по 30-37 років… Тому я пішов туди репортером-добровольцем, адже наші лікарі та медсестри там щодня на передовій… Тому в коментарях під нашим репортажем я жорстко відповів усім скептикам на їхні глузливі слова про буцімто фейковий вірус та паніку, яку спеціально сіють ЗМІ… А ще я вважаю, що кожному лікарю треба за таку роботу ставити пам’ятник!

Медикам – із вдячністю!

Медикам – із вдячністю!Ми вміємо скаржитись та недооцінювати всі на світі професії. І не раз під шквал критики потрапляли медики. Та щойно в родині комусь стає зле, ми біжимо до лікарів. Наш світогляд перевернула пандемія. ЇЇ удари і досі медики витримують на своїх плечах, рятуючи наші з вами життя. Як воно коли від твоєї витримки та вміння залежить чиєсь життя? Це спробували відчути наша Ірина Дідух і двоє операторів.

Posted by Телеканал ВІТА on Friday, June 19, 2020

Фото Сергія Хіміча