Через обов’язкове тестування на Ковід-19 перед кожною госпіталізацією онкохворі втрачають час, а отже, шанси на одужання.

Наказ МОЗУ № 1227 «Про зміни до стандартів медичної допомоги при коронавірусній інфекції» став своєрідним тестом на виживання для онкохворих. У цьому наказі передбачено обов’язкове тестування на Ковід-19 для людей з імуносупресією. А онкопацієнти живуть з системним імунодеприсивним станом через основний діагноз та протипухлинну терапію. Адже відомо, що хіміотерапія шкідливо впливає на функцію лейкоцитів і викликає імуносупресивну дію.

Через вищевказаний наказ онкохворі повинні мати результати ПРЛ-тесту на Ковід перед кожною госпіталізацією. Багато хто вимушений робити ці тести щотижня, бо отримують системну протипухлинну терапію.

Головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Тетяна Жовнір запевняє, що незалежно від того, де лікується онкопацієнт – у приватній чи державній лікарні — він має право на безкоштовне тестування на короновірусну інфекцію.

– Потрібно звертатися до свого сімейного лікаря, який зобов’язаний організувати забір матеріалу для ПРЛ-тестування. Інша справа, що на результати потрібно буде чекати від 5 до 10 днів.

– А онкопацієнти не мають першочергових прав у черзі за результатами?

– Ні, якщо це планова терапія.

– Який же вихід?

– Як альтернатива – приватні лабораторії.

1500 грн. на коронатест витрачає співзасновниця Вінницької онкоспільноти «We Can Vin» Марина Ваталинська-Кушнір.

– Моє лікування щотижневе, відповідно щотижнева госпіталізація. Сімейний лікар відмовила мені у безкоштовному тестуванні, оскільки вони не можуть забезпечувати ними мене щотижня. Та навіть якщо я методом крику та погроз добилася б свого законного безкоштовного тесту, то термін його отримання для мене був би недієвим, оскільки фізично після хімії я два-три дні прикута до ліжка і самостійно піти здати тест не в змозі. А щоб викликати бригаду, відповідно маю самостійно прийти до сімейного лікаря, що я не можу…

Тест, який роблять безкоштовно, дійсний лише три дні після взяття проб, а віддають результат лише на 7 — 10 день. Тобто, я прострочую своє лікування, що для мене смертельно. Тому щотижня здаю у приватній лабараторії необхідний тест вартістю 1500 грн. Для мене це дуже фінансово накладно, адже своє лікування повністю оплачую самостійно, бо мої ліки не передбачені державною закупівлею. Та ще й через закриття кордонів один препарат дістати взагалі неможливо. Ще й на розмитнення таких ліків держава підняла вартість вдвічі. І все це пацієнт має розрулити сам, під час свого лікування і жахливого фізичного стану…

Від редакції. «33-й канал» продовжує серію розслідувань порушень прав онкохворих пацієнтів, збагачення недобросовісних лікарів на цій біді, відмивання коштів державними медзакладами та чиновниками усіх рівнів. Усім нам відомі такі факти, бо їх сотні! Тому об’єднуємося, бо лише разом можемо протистояти корупції, найвразливіші до якої — люди з важкими захворюваннями. Захистимо зараз їх – захистимо себе!

Усі відомі факти повідомляйте на адресу редакції 33kanal.com або на електронну пошту ГО «Антмкорупційна спілка Вінниччини» lpolisuk03@gmail.com.

Міла ПОЛІЩУК