Жителі села Клекотина, що на Шаргородщині, готові йти пікетувати під вікна державних установ. Їм щорічно обі­цяють відремонтувати дах у дитячому садочку, котрий відвідують діти.

За словами жителів села, голова Мурафської ОТГ Сергій Партака, який при владі вже 3 роки, щорічно виділяє кошти на ремонт даху в Клекотині. Але кошти так і не доходять.

– Вже не перший рік ми піднімали питання про ремонт садочка. І нарешті виділили 1 млн 300 тисяч гривень. Коли йшов дощ, то промокла стеля — намочилися шафки та відповідно дитячі речі. Завідуюча сказала, що вже 5 років оббиває пороги, щоб перекрити садочок. Діти сплять майже в аварійних приміщеннях. У минулому році, під час тихого сну, зі стелі відвалилася штукатурка та впала прямо на дитину. Вихователі «зам’яли» це питання, але дітки самі зізнались про це батькам.

Директор дитячого садочка Тетяна Пльонсер підтверджує те, що будівля садочка в критичному стані — мало не розвалюється.

– Наскільки я знаю, то проєктно-кошторисна документація виготовилася, вона зараз на експертизі. Так, проблема зі станом садочка є, і це проблема серйозна. Я і справді разом з людьми оббивала пороги вже більше 5 років, аби вибити ремонт у садочку. Зараз голова ОТГ «Мурафське» обіцяє, що гроші є і дах перекриють. Про розтрачення коштів я не маю інформації, та дійсно ходять чутки, що деяку суму «позичили» в інфраструктурі, але з обіцянкою повернути.

Голова районної ради Михайло Попов на запитання нашого кореспондента відповідає:

– Мурафська ОТГ має окремий бюджет, рішення про виділення та розподіл коштів приймають депутати виключно Мурафської ОТГ, район до цього відношення не має. Вплинути на ситуацію ми не можемо ніяким чином. На жаль, допомогти їм ніяк не можемо.

Натомість голова Мурафської ОТГ Сергій Партака заявляє, що все тримає під контролем та обов’язково полагодить дах у садочку.

– По-перше, кошти ще не виділені державою. Наразі вже сплановано проєкт. Зараз стоїть питання про те, щоб повністю робити дах у дитячому садочку села Клекотина. В садочку аварійного стану немає, там все пристосовано для дітей. Сирості також там не буває. І дах нікому на голову не падав. Від директора дошкільного закладу я ніяких скарг не чув.

Наш проєкт на дах розрахований на 4,2 млн. На Ковід ми витратили всього 50 тисяч, і це кошти зовсім з іншого бюджету.

Вихователі та працівники садочка розповідають, що ситуація в будівлі, де виховуються діти, справді «плачевна», адже кожне їхнє «підлаштування» тримається до першого дощу — потім знову треба «перелатувати».

Також нашому кореспонденту вдалося поспілкуватися з депутатами Мурафської ОТГ, які повідомили про те, що «випадкові» зміни в бюджеті цього року таки можливі, та не завжди державні кошти «доходять» за направленням.

Задля безпеки селян ми не будемо вказувати імена цих осіб.

Василина Вереснева