Влітку 2015 р. родина Олега Міхеєва придбала невеличкий будиночок та пів гектара землі у селі Степанівка на Вінниччині. Тепер вирощує багато цікавинок на власному городі. Серед них – арахіс.

– Незважаючи на те, що батьківщиною арахісу є Південна Америка, клімат України цілком підходить для вирощування земляних горіхів у домашніх умовах. Не потребує особливого догляду та дає добрий урожай. Скажу, що культура ця однорічна, любить інтенсивне освітлення і гарне провітрювання, тому вибираємо відкриті ділянки без тіні. Найкращий час для висівання – початок або середина травня, коли температура становитиме 12-14 градусів тепла. Заморозки дуже згубні для арахісу, тому слід дочекатись, щоб погода була стійкою.

Олег Міхеєв

Якщо грунт буде важким, культура буде погано в’язатись та дозрівати. В результаті плоди буде важко викопувати, — каже господар. — Перед посадкою раджу арахіс намочувати на кілька годин у слабкому розчині мар­­ган­цівки, тоді біль­ше шансів, що він зійде. Сіємо арахіс широкими рядами 60-70 см, з від­станню між кущами 15-20 см та глибиною 6-8 см. Ми обходимось без поливу, адже в Центральній Україні достатньо вологи для гарного росту земляного горіха.

Як правило, рослина зацвітає в кінці червня. Після того слід прочекати десять днів і підгорнути арахіс так само, як картоплю. Після закінчення запилення арахісові зав’язі зариваються в землю, де дозрівають майбутні плоди. Тут слід дотримуватись двох важливих умов їх розвитку — пухкий легкий грунт і періодичне підгортання (2-3 рази за сезон). Але краще проводити його після дощу, тоді ми добре розрихлюємо землю та розріджуємо грунт. Чим більше зав’язей опиняться в землі, тим більша врожайність арахісу.

Урожай арахісу Олег Міхеєв радить збирати до осінніх дощів, бо у мокрій землі його викопувати вкрай важко.

– Коли рослина дозріла, то її листя жовтіє, а насіння легко відлущується з бобів. Викопуємо арахіс садовими вилами, після чого складаємо у валки та даємо підсохнути у сухому місці понад тиждень. Боби відокремлюємо від кореня та зберігаємо у добре провітрюваному приміщенні у тканинних мішках. Температура у кімнаті має бути не більше 10 градусів тепла.

Вікторія Снігур