Чи видають довідки сімейні лікарі? За роз’ясненням ми звернулись в ЦПМСД №2, коментар дала зав. АЗПСМ №6 З. Дембіцька.

— За закінченням строку довідки мають слідкувати і батьки, і школа, і медики. В кожної дитини термін профілактичного огляду індивідуальний, адже довідки по ф. 086/1 та 086/2 видають дітям протягом року. Наразі прийом сімейними лікарями проводиться, варто заздалегідь записатись в плановому порядку. З цим проблем немає. Єдине, що є проблеми з оглядом вузькими спеціалістами здорових дітей в певних вікових категоріях: 6,11,14 років.

— Програма E-Health та реформа не передбачає огляд вузькими спеціалістами здорових дітей без діагнозу. І це дійсно питання на часі. Однак тим, хто потребує таких довідок, і приходить, ми з кожної ситуації шукаємо вихід— зазначила Зінаїда Дембіцька.

Отже, якщо дитині за віком не потрібний огляд вузькими спеціалістами, сімейний лікар оглянувши дитину довідку випише. А от вузький спеціаліст не обслуговує здорових дітей, через те, що кошти надходять тільки за пролікований випадок з діагнозом.

До 31 липня триває адаптивний карантин, тому не поспішайте бігти в лікарню за довідкою. Краще зайвий раз уникати громадських місць та й невідомо ще, чи навчатимуться діти у школах, чи дистанційно. В запасі, ще серпень. Бережіть себе та дітей!

Катерина Шароварська