У прокурора, начальника поліції та губернатора запитали, коли будуть підняті законсервовані кримінальні справи проти депутатів і високопосадовців, які розікрали землю Вінниччини та споруди, займались рейдерством, бандитизмом, вчинили інші злочини!

Чи буде проінспектована «медична мафія», керівники медзакладів, які побудували на територіях державних закладів собі вілли і приватні центри і продовжують це лобіювати?

Як будуть виконувати наказ президента і очищати Вінницю і область від незаконних забудов на береговій зоні річок? Чому сам прокурор у такій зоні має будинок? Як боротимуться із наркоманією та масовими рейдерськими захопленнями. Чому через загальне «порішалово» угруповання тітушок вільно роблять напади в області, переросли в бандугруповання… Як у 90-ті.

«Свята трійця» прийшла до депутатів на відкриту розмову.

Губернатор, новий прокурор області та начальник поліції вперше в історії Він­ниччини разом прийшли на зустріч із депутатами і головою обласної ради, щоб чітко сказати — що, коли і як вони будуть робити на своїх посадах до кінця цього пекельного 2020-го року…

Тому без розкачки депутати запитали у голови ОДА Сергія Борзова, полковника поліції Івана Іщенка та прокурора Олександра Бутовича про зміни, які це владне «тріо» планує на Вінниччині…

Сергій Борзов, Анатолій Олійник

Першим слово взяв губернатор Сергій Борзов, який одразу заявив про перше — на 10% — скорочення аппарату ОДА…

— Зміни будуть. Ско­­ро! — заявив Сергій Борзов. — Я скорочу штат облдержадміністрації. Дав доручення заступникам подати пропозиції щодо оптимізації структури органу влади — щонайменше на 10%. Бо є чіткі очікування людей щодо кадрової політики. З департаментами складніше. За ук­раїнсь­ким законодавством, кожен департамент — це окрема юридична особа. Тому я звер­нувся до фахівців у кадровій політиці, щоб все відбувалось в межах КЗпП.

Іван Іщенко

Обмануті пайовики ЖК «Європейський квартал» і «Клубний дім» звернулись одразу до всіх трьох нових посадовців Вінниччини — губернатора, обласного прокурора та поліцейського №1 – із вимогою знайти і покарати винних у цій гучній будівельній афері у Він­ниці… Адже 350 вінничан та покупців квартир із всієї України вклали гроші у житло в цих двох комплексах, але будинки до­сі не здано в експлуатацію… А всім відома забудовниця виїхала із Він­ниці, а, мо­же, й з України.

Далі слово взяв новий прокурор Він­ниччини Олександр Бутович, до якого було най­більше запитань від депутатів у залі та активістів у со­ціальних мережах че­рез його статки та будинок на березі водойми у Київсь­кій області.

Олександр Бутович

Втім, спершу Олександр Іванович «незлим, тихим словом» згадав попередників за рівень злочинності та криміналу, за 2 досі не розкриті вбивства на Вінниччині та свіже нічне викрадення у Дашеві разом із банкоматом 1 мільйона гривень. Але за власну «хату» над річкою прокурору таки довелось тримати від­повідь…

– Чи порушує закон сам новопризначений прокурор Вінничини, коли забудовує доступ до водойм, тим самим порушуючи Водний кодекс? Бо коли у колишнього очільника ОДА вкрали ноутбук і три пляшки віскі, то все швидко знайшли за 3 дні! — запитав у обласного прокурора, якого явно прислали підсилити губернатора Борзова, депутат Валерій Скрип­ченко.

На що прокурор від­повів, що «стаття в Інтернеті про бу­динок з’явилась одразу після викриття угруповання із 7 осіб, які займались незаконним гральним бізнесом. І обертали на місяць 5-7 мільйонів гривень, забираючи останні гроші у місцевих жителів. Але коли кримінальне провадження по ній було вже готове, я пішов у відпустку… А мої «непорядні» колеги, мабуть, щось отримали, бо замовили цю статтю… Там все 100 раз перевірялось, в тому числі й СБУ… І ця історія була ще в 2017-му році…»

Чи залишаться маєтки в прибережній зоні?

Також депутати запитали прокурора Вінниччини про ось такі резонансні справи:

– Чи назвуть ім’я замовника рейдерського захоплення Він­ницького консервного заводу 2019 року? І ко­ли розслідують цю справу із сотнями тітушок в обласному центрі?

– Чи покарають депутата обласної ради й інших причетних до розкрадання освітньої субвенції під час закупівлі оргтех­ніки для шкіл області ще 2016 ро­ку?

Подібні запитання адресувались начальнику по­ліції.

І, звісно, вже до голови обласної ради на цій зуст­річі було запитання про сесію — чергову чи позачергову, яка ніяк не збереться.

Востаннє депутати Він­ницької облради збирались на сесію ще 16 квітня і її проводили в Інтернеті через «ZOOM».

А заступник голови Вінницької облради Ігор Хміль побив рекорди із відсутності на робочому місці: вже йде 5-й місяць, як він перебуває у спочатку оплачуваній, а зараз відпустці за свій рахунок. До цього він ще 68 днів навчався, і облрада оплачувала йому таке навчання. От би кожному керівнику так працювалось! Стаж іде, посада зберігається… А високопосадовець місцевого самоврядування за кордоном розслабляється… А може, і бізнес робить?

Ось так і живемо!