4 липня мешканці Людавки та семи сусідніх сіл Жмеринського району вийшли на трасу… Але в суботу блокування міжнародної дороги із Вінниці на Могилів-Поділь­ський та Кишинів вдалось уникнути!

Бо, з одного боку, люди проти будівництва міською радою Вінниці за 3 кілометри за селом у лісі сміттєпереробного заводу… Колись це бу­ла територія військової частини, яку мерія Вінниці виміняла у Міноборони на ділянку в обласному центрі.

З іншого боку, конфлікт інтересів 400-тисячного міста, яке рано чи пізно вичерпає ресурс звалища у Стадниці та захлинеться від власних відходів…

Тому сільські громади Жмеринщини хочуть почути правду про цей майбутній завод на відкритих громадських слуханнях чи перемовинах із керівництвом Вінниці… Бо частина людей тут справді проти такого сусідства і готова блокувати всі роботи до проведення екологічної експертизи та слухань у громадах… Найбільше люди побоюються за стан води у прісних озерах поряд та можливих пожеж сміття, як це було у Львові.

– Ще в 2011 році Людавська громада зупинила будівництво заводу. Тоді в обласній раді дійшли висновків, що будувати там не можна об’єкти, які несуть підвищений ступінь екологічної небезпеки. Втім, проблема знову назріла, і наш район лихоманить. Вінницька міська рада намагається там побудувати завод чи звалище. Кажуть, будуть возити сміття не тільки з нашої області, а й Львівської, Житомирської, Хмельницької… Для цього вирізали 8 гектарів лісу… Два роки тому наша ініціативна група зустрічалась із міським головою Вінниці Сергієм Моргуновим, де нас запевняли, що буде сміттєпереробний завод, — розповіли учасники акції на узбіччі траси. — І нам показали проєктну документацію на «по­лігон-реактор». І поки не називають інвестора, який побудує той завод… Ми добре розуміємо, що Вінниця не буде нічого реалізовувати. Бо екологічну експертизу полігон у Людавському лісі не пройде, зважаючи на наявність підземних джерел прісної води та порушення інших норм.

Варто зазначити, що в суботу на трасу на перемовини із людьми приїхав новий голова Жмеринської РДА.

– Закликаю не перекривати дорогу та не завдавати незручностей водіям. Бо блокування траси — це кримінальна стаття. Нинішня влада чує проблему людей. Більш того, головою Вінницької ОДА Сергієм Борзовим уже зроблені перші кроки з даної проблеми. Скасовано договір на підрядні роботи, за яким Вінниця мала продовжити облаштування полігону біля Людавки з серпня 2020 року та завершити їх у 2021-му році. Права людей будуть захищені та в подальшому докладуться усі зусилля, щоб забезпечити виконання закону навколо бу­дівництва Людавського сміттєзвалища. Мова йде про проведення державної екологічної експертизи та громадських слухань, на яких люди мають вирішувати долю по­лігону! Я жмеринчанин, не приїхав з іншого району, тому особисто докладу усіх зусиль, щоб не допустити облаштування вінницькою мерією полігону біля Людавки.

Цікаво, що саме під час виступу голови позаду місцевих мітингарів з’явилися 5 невідомих молодиків із плакатами «Борзов, руки геть!» У той час, як на інших плакатах були прізвища інших відомих вінницьких посадовців та по­літиків…

Зрештою, голова РДА Святослав Ніколайчук зняв напругу на трасі в Людавці та запросив делегатів від громад у понеділок до Вінниці на зустріч всіх сторін у губернатора…

І така зустріч із головою Вінницької ОДА відбулась, але компромісу щодо проведення екологічної експертизи та громадських слухань по майбутньому сміттєпереробному заводу поки що не досягнуто.

Віталіна Володимирова
Фото та відео Сергія Хіміча