Такі дані соціологічного дослідження презентував у Вінниці 6 липня Центр вивчення громадської думки «Соціоінформ».

Якщо вірити цим даним, то настрої вінничан явно не на боці «Слуг народу» і політиків від нинішнього президента…. Бо по багатьох пунктах впевнено у Вінниці та області лідирує партія Володимира Гройсмана… А на виборах мера обласного центру гідної альтернативи Сергію Моргунову при його популярності і скромних відсотках найближчих потенційних кандидатів просто немає..?

На запитання, якби вибори мера Вінниці відбулися сьогодні, 59,4% вінничан, хто визначився і планує прийти на виборчу дільницю, віддали б у червні свій голос за теперішнього міського голову Сергія Моргунова, — прокоментувала результати опитування кандидатка соціологічних наук, директорка агенції «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

– Якщо розрахувати відсоток від тих, хто прийде на вибори і голосуватиме, то у Сергія Моргунова є шанси перемогти вже у 1-му турі. За нашими результатами, інші кандидати не мають таких серйозних шансів на перемогу.

Про уподобання подолян за партії ситуація така:

Якби вибори депутатів Він­ницької міської ради відбувались сьогодні, то 52,7% вінничан, які планують голосувати та визначились з вибором, підтримали б «Українську стратегію Гройсмана». На другому місці партія «Європейська солідарність» (13,1%), на третьому – «Слуга народу» (7,7%). Прохідний бар’єр до Вінницької міської ради також долає також «Батьківщина» та «ОПЗЖ». По області на першому місці серед уподобань мешканців також партія ексмера та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана – її готові підтримати 35,3% жителів регіону. Далі майже з однаковими показниками підтримки «Слуга народу», «Батьківщина» та «Європейська солідарність» (трохи більше 13%). Має шанси і Радикальна партія Ляшка із 6% підтримки.

Окремо ми оцінювали настрої жителів Вінниці, які позитивно ставляться до приєднання до Вінниці су­сідніх громад – це об’єд­нання в ОТГ підтримують 51% опитаних, нейтрально — 29%. І лише кожен 5-й — чи загалом 21%, не готовий «ділитися» життям у найкомфортнішому місті країни з найближчими сусідами.

Окремо соціологи запитали у вінничан про зміни у Вінниці та області за останні роки, недовіру до влади, місцевої та центральної, головних «волонтерів» під час коронавірусу на Вінниччині. Та навіть реакцію вінничан на штрафи за неправильне паркування і вивіз порушників евакуатором.

Цікаво, що зміниться чи вже змінилось за ці перші дні липня, коли новий губернатор натякнув в інтерв’ю «33-му каналу» про свої амбіції на виборах мера Вінниці. А ще одразу кілька парламентських партій фактично розпочали на Вінниччині активну фа­зу своєї кампанії… Зокрема вінницькі «Слуги» із Ірини Борзової та місцевий «Голос» із Олександра Устінова навіть за підтримки Святослава Вакарчука вже запрошують подолян у свої лави через подачу анкет на пар­тійні сайти.

Цікаво, чим від­по­вість «Українська стратегія» Гройсмана, ЄС, «Батьківщина» та залишки «регіонів»?

Бо у решти партій та по­літпроєктів, згідно з опитуванням «Соціоінформ», види на осінній «урожай» на електоральних полях реально слабкі чи нульові…

Але без сюрпризів, як відомо, не буває жодних виборів…

До речі, це опитування було проведено фахівцями «Соціоінформ» з 13 по 18 червня методом стандартизованого інтерв’ю за місцем проживання. Було опитано 2000 жителів міста та Вінницької області. Похибка репрезентативності не перевищує 2,6% для області і 3,5 % для міста Вінниці.