Акція ” Ми бережемо Ваше здоров`я”
Будь-які зміни звичайного ритму, графіка життя – стрес для організму, зокрема для психічного. Але чомусь ми про це забуваємо.

Ми дотримуємося правил гінієни, але забуваємо  про ряд інших факторів, дотримання яких допоможе зберегти позитивні думки та емоційну стабільність у період пандемії.
Як можуть проявитися зміни на психологічному рівні :
схвильованість,
тривожність,
порушення концентрації уваги, а також неможливість перевести увагу з однієї новини на іншу,
– апатія,
порушення сну,
– дратівливість,
– пригнічений настрій,
– страх та інші.

Як уникнути погіршення психологічного стану в умовах пандемії.

Найкраща і найдієвіша профілактика будь-якого психологічного дискомфорту – це знання і усвідомлення себе і вміння бути гнучким в умовах змін.

У психотерапевтичному баченні ” знання себе” – це розуміння власних емоцій.

Виробіть собі звичку цікавитись: “що я відчуваю?” І відповідати на запитання.

Використовуйте запитання в будь-які моменти або події. Так ви зрозумієте наскільки різноманітним є емоційний світ і як не схоже на звичайне ” погано” або “нервую” і т.д.
Гнучкість – це зміна ставлення до ситуації, здатність не поглиблюватись у проблему, а відійти, щоб побачити всю картину збоку, під іншим кутом. І знаходити рішення, якими раніше не користувалися.
Перебувати “тут і зараз”.

“Тут і зараз”- це не відмова від планування чи думок про майбутнє. Це можливість зупинитися, відчути те, що відбувається навколо в цей відрізок часу, усвідомити себе в просторі . Допоможуть зрозуміти це запитаннями: ” де я?”, “що навколо мене?”, “що я відчуваю тілом?”, переводьте увагу з одного об’єкта на інший.

Бережіть свою енергію та знаходьте ресурси. Ресурси  – це те, звідки ми черпаємо сили, впевненість, можливості. Вони можуть бути різноманітними: тимчасовими, постійними, духовними та матеріальними, особистісними, соціальними.
Сім’я, взаємини, колектив, позитивні емоції, сон, спорт, спогади, захоплення, гроші – це може бути все, що завгодно. Бажано знайти кілька ресурсів і використовувати.
Ваші дії, думки, контакти в разі психологічних проблем потрібно піддавати суровій гігієні.
Все потрібно зробити наповненим сенсом. Цінуйте свій час, який ви витрачаєте. Куди? На обміркування нав’язливих думок, суперечок, соцмереж. Час не повертається. Наповнюйте себе цінним, корисним, приємним, важливим, потрібним для вас.

Озирніться навколо. Зробить ті речі, які так давно хотіли зробити, але не вистачало часу:
ставте нову мету, мотивації,
– вчіться чомусь новому,
– хваліть себе кожного вечора за ті невеликі досягнення, що ви зробили за сьогоднішній день,
– проявіть повагу, любов до себе, до своїх бажань.

Неприємні події не завжди можна зробити легкими і приємними. Але можна ставитися до них свідомо і набути чогось нового для себе, навчитися чомусь новому. Ми не можемо вибирати “брати участь чи ні”, але ми можемо вибрати, якими ми є, хто ми є в цій ситуації і ким хочемо стати по закінченню. Це усвідомлення, власний вибір, за який потім потрібно буде відповідати.

Все в наших руках. “Якщо ти чекаєш людину, яка простягне тобі руку, згадай, що у тебе вже є дві” Н.Пезешкіан.

Бажаю фізичного, психічного здоров’я і душевного спокою.

З повагою, лікар-психотерапевт, психіатр
Чешківська Оксана.