У разі, якщо у вас лихоманка або ознаки респіраторної інфекції – кашель, утруднене дихання тощо, необхідно зателефонувати до сімейного лікаря, з яким укладена декларація. У випадку підтвердження легкого перебігу захворювання лікар надасть рекомендації щодо лікування та самоізоляції. Або ж порекомендує звернутись до лікарні, якщо перебіг важкий.

Якщо Ви ще не уклали декларацію з лікарем, телефонуйте на обласну «гарячу лінію» за тел.          0 800 21 64 33.

Якщо у вас висока температура, критичний стан, вам важко дихати – телефонуйте до “швидкої” «103». Бригада “швидкої” на місці оцінить ваш стан та, у разі потреби, госпіталізує до визначених в області лікарень допомоги хворим на Ковід-19. Якщо за висновком бригади ви не потребуєте стаціонарної допомоги, то отримаєте рекомендації щодо подальших дій.

Незалежно від симптомів – легкі вони або важкі – до вас буде направлена мобільна бригада, яка виїжджає до пацієнта з підозрою на СOVID-19 і здійснює забір матеріалу для тестування методом ПЛР. Потім доставляє цей матеріал в лабораторію.

Бригади направляються сімейним лікарем або диспетчером обласної «гарячої лінії» допомоги пацієнтам з підозрою на коронавірус після звернення до них пацієнта. При цьому місце проживання пацієнта не має значення, мобільна бригада буде направлена до нього незалежно від того, чи проживає він в тому ж районі, в якому працює його лікар, чи в іншому.

Послуги мобільних бригад із забору матеріалу для тестування методом ПЛР та саме тестування є безоплатними для пацієнта.

Ольга Сонячна