Колосально привабливе розташування Вінниччини, багатство її родючих земель наочно демонструє невелике село Ратуш у Ямпільському районі. Тут від мальовничих краєвидів захоплює подих, на полях наливається урожай зернових та ін. культур. І траса на Ямпіль і Молдову поряд.

Та нещодавно спокій місцевості був порушений конфліктом, який стався на полі між ПСП «Вікторія» та ПрАТ «ПК «Поділля». Звучали взаємні звинувачення, деякі почали шукати у конфлікті політичне забарвлення. Місцеві жителі розповіли про ситуацію у селі…

Колись було у Ратуші сім сотень жителів, ще донедавна числилось чотири сотні, а зараз залишилось всього 230 осіб (!) разом з дітьми. Решта «подалися у світи» за заробітками.

– Втратили ми молодих і активних! Тепер автобус до нас ходить один раз на тиждень, магазин то працює, то не працює, діти вчаться у Клембівці. Обезлюдніло наше село, не розвивається. На місці обіцяного сільського парку, бачите, стоїть урвище з калабанею брудної води! — скаржились ратушнянці 4 липня.

Головним джерелом доходу для місцевих селян є орендна плата за земельні і майнові паї. Навесні у село зайшов новий інвестор — ПрАТ «Продовольча компанія «Поділля». І люди почали думати, порівнювати, аналізувати…

– Не будемо переходити на персоналії, для нас основний чинник — це фінансові умови. Бо нині Ратуш — найбідніше село у Ямпільському районі! — розпочав розмову Василь Скупий. — Попередній орендар у 2018 році підняв орендну плату до 5500 грн./пай. А тих, хто не захотів переписувати угоду, — він покарав. Два роки, користуючись землею, платив по 1638 грн./рік за пай. Такого мізеру немає по всій області! Але як же розумна людина може підписати чистий бланк (а такі були додаткові угоди)? А потім виявилось, що то продовження договору на 10 чи 20 років. Люди до цих пір не знають, що вони підписували, де їхня земля офіційно в оренді і до якого року? А ще говорять, що багато людей взагалі нічого не підписували, бо на момент підписання були далеко за межами країни, але їм також продовжили договори оренди! Ми написали скаргу, і в департаменті агропромислового розвитку нам порадили лиш одне — переходити до іншого інвестора. Ми так і зробили!

– Який розмір паю у Ратуші?

– 1,652 га. Так що тепер 130 пайовиків, у яких скінчився строк оренди, виявили бажання перейти у ПрАТ «ПК »Поділля», дев’ятеро вже зареєстрували договори і виділили ділянки в натурі.

Розповідаючи про соціальні послуги від ПрАТ «ПК «Поділля», ратушнянці знову мимоволі порівнювали умови різних орендарів.

– «Поділля» пропонує нам медичне страхування — 10 тис. грн. на рік. За ці гроші ми зможемо пройти обстеження, пролікуватись стаціонарно чи амбулаторно, придбати медикаменти та ін. — відзначила Любов Олійник. — Якщо у когось два-три паї, то можна застрахувати родичів. Дуже приваблює безкоштовна оранка городів — 30 соток на один пай. А так доводиться платити 25-30 грн./сот., от і рахуйте економію! На народження дитини, на ювілеї пайовиків «Поділля» дарує гарні набори, корисні побутові речі своїм орендодавцям. Тепер і нам обіцяють…

– На похорон попередній орендар давав 800 грн., а в «Поділлі» по 3 тис. грн., — додала Ганна Стоян. — Допомагають з ремонтами, особливо після рясних дощів і підтоплень. Ще хочу сказати про зерно, яке дають на паї. Все якісне, розфасоване у мішки, кожному привозять додому, прямо на подвір’я. Так само і борошно, і цукор, і гречка. Люди, що здали свою землю в обробіток «Поділлю», вже перестали самі молоти пшеницю і пекти хлібчик, простіше скористатись цим якісним борошном. Про це нам розповідають жителі сусідніх сіл, та і у нас є люди, в кого є земля в Ратуші, в Дзигівці чи в Гайсині (де землі орендує «Поділля» — прим. автора). Ми про всі переваги «Поділля» знаємо і з розповідей, і з власного досвіду. Новий орендар ще не почав господарювати, а вже чотири дороги у Ратуші грейдерували, підсипали, можна нормально їздити.

– У Ратуші є НВК — навчально-виховний заклад, де виховуються дошкільнята і навчаються учні початкових класів. Це філія Клембівської ЗОШ І-ІІІ ст. Може, «Поділля» своїми подарунками якраз покращить демографічну ситуацію у Ратуші? — пожартувала Алла Боднар. — У НВК є два комп’ютери, ксерокс і телевізор. «Поділля» у своїх селах завжди допомагає школам, садочкам, тож і нам буде допомога. А ще що «підкупає» у «По­діллі» — ставлення до орендодавців. Уважно вислуховують, детально роз’яснюють.. Все це дуже контрастує із попереднім орендарем, в якого люди не могли дізнатись ні термін дії договору, ні отримати свій примірник договору, щоб ознайомитись із його умовами….

Торкнулись люди і політичних питань.

– В Інтернеті гуляють чутки, начебто у Ратуші сьогодні триває політична боротьба, бо один інвестор — з «Батьківщини», а другий — з «Європейської солідарності». Ми категорично спростовуємо ці наклепи, політика тут ні до чого! У селі може бути два, три, навіть чотири інвестори, а ми, пайовики, маємо законне право вибирати. «Риба шукає, де глибше, а людина — де краще!» І не треба нам погрожувати, мовляв, відключимо водогін! У селі вода необхідна не тільки для власних потреб, а й худобі. Взимку платили 67 грн. з людини на місяць, так само і за корову, і за теля, — наголосив Василь Скупий.

А коли мова зайшла про паї, що передаються у спадщину, люди загомоніли.

– Щоб потрапити до державного нотаріуса, чергу треба займати з ночі! А копії документів, а гроші, а печінок скільки з’їдять! Великий плюс у тому, що юристи «Поділля» оформляють земельні паї і спадщину безкоштовно! А якщо людина самостійно це зробила і понесла витрати, то їй повертають 1800 грн. за кожний пай. А раніше невостребуваними паями користувались без ніяких договорів, і нікому нічого не платили, — з хвилюванням розповідали селяни.

– Яка позиція вашого сільського голови?

– Наш голова живе у Ямполі, навідується у Ратуш не часто. Про нього поговір пішов, що о 9-й годині його ще немає, а о 13-й — вже немає. Він головує протягом 4-х років, загальні збори в селі були лиш один раз. А в сусідніх селах вони проводяться щороку! Та й дільничного поліцейського в село не докличешся, це проблема! Взагалі ніхто з нами не радиться, ніхто нашої думки не питає, навіть коли роблять зміни у орендних договорах.

Ми зібрались не для того, щоб когось принизити чи образити, зовсім ні! Хочемо знати правду, хочемо добитись своїх прав і налагодити своє життя! Щоб селян не пригнічували, а навпаки — поважали, розуміли, допомагали у важку хвилину. Хай у Ратуші буде ще один інвестор, адже там, де є конкуренція — людям завжди краще. У серпні «Поділля» почне виплати, даватиме пшеницю, борошно, гречку, цукор і гроші. Ось тоді і побачимо!

P.S. За давніми переказами, у Ратуші на поляні з цілющими джерелами відпочивало військо Богдана Хмельницького після походу на Молдову. Гетьман встромив меч у землю і вигукнув: «Навіки тут війні не бувати!» Хай, за словами Богдана, на цій благословенній землі не буде ні бойових дій, ні запеклих конфліктів між людьми.

Фото автора