Мурованокуриловецькому відділу освіти, як кажуть, «пороблено». Бо не встигли ще згаснути пристрасті і великий скандал навколо закуплених втридорога ноутбуків, як з весни лихоманить ще один скандал — навколо закуплених парт для нової української школи без проведення необхідних тендерних процедур.

Павліну Тимощук, керівника районного відділу освіти, вже двічі відстороняли від посади. У липні вона має повернутися на своє місце роботи. Але прокурор Ярослав Арнаут підготував клопотання, аби відсторонення продовжити.

Така принциповість і прискіпливість змусила Павліну Тимощук звернутися до журналістів по допомогу. Бо у всій цій історії вона почуває себе жертвою обставин.

«З 16 березня 2018 року я працюю на посаді начальника відділу освіти райдержадміністрації. У підпорядкуванні — 20 закладів загальної середньої освіти, в яких навчається більше 2000 учнів. Для забезпечення сучасного освітнього середовища у перших класах 2018-2019 н.р. в район надійшла субвенція в розмірі 768,2 тис. грн., 338 000 грн. із яких було виділено для придбання сучасних меблів. Через великий попит і гострий дефіцит відкриті торги на придбання шкільних меблів не відбулися. Тому з дозволу тодішнього голови райдержадміністрації Сергія Ладана було вирішено здійснити пряму закупівлю шкільних парт та стільців, без використання електронної системи закупівель, з подальшим оприлюдненням звіту про укладений договір в інформаційно-телекомунікаційній системі «Прозорро». Всього замовили 226 парт, котрі розподілили на 19 шкіл району, — розповідає Павліна Тимощук. — Підприємця цього нам знайшов тодішній голова райдержадміністрації Сергій Ладан. Часу залишалося обмаль, вересень. У нас були гроші і не було парт. А у квітні на підставі повідомлення прокурора Мурованокуриловецького відділу Могилів-Подільської місцевої прокуратури Ярослава Арнаута до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено кримінальне провадження за правовою кваліфікацією ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України: зловживання службовим становищем. І тепер мені загрожує від трьох до шести років в’язниці. Сергій Ладан вже звільнений, зможе вийти з будь якої ситуації, а розплачуватися мені. Той підприємець з Шаргорода мене зараз уникає, стверджував, що мене не знає і ніколи не бачив, в суді він виступатиме лише як свідок.

16 січня прокурор Арнаут Я.М. подав клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді застави в розмірі 168 160 грн. Тобто — максимальний розмір. Він знав про те, що я є матір’ю малолітньої дитини та сама виховую її, власного житла не маю, проживаю разом із матір’ю-пенсіонеркою. А згодом він через суд відсторонив мене з посади на 2 місяці. Потім, у травні — знову на 2 місяці. Таким чином, протягом року мене двічі відсторонювали від посади начальника відділу освіти, залишивши мене та малолітню доньку без засобів існування протягом 4 місяців. Тим часом Могилів-Подільською місцевою прокуратурою Вінницької області таке ж кримінальне провадження відкрито відносно начальника відділу освіти Могилів-Подільської райдержадміністрації, який у 2018 році закупив такі ж шкільні меблі у того ж постачальника. Проте розгляд кримінального провадження не дійшов навіть до стадії досудового розслідування, а начальнику відділу освіти не вручено підозру. Чому ж така прискіпливість саме до мене?

Усі свої дії прокурор Арнаут Я.М. публічно обгрунтовував як помсту за свою матір, Ганну Арнаут, яка працює директором навчально-виховного комплексу с.Котюжани. Його мама вже 28 років працює директором Котюжанської школи. Батько — голова Котюжанської сільської ради. Попередній керівник відділу освіти саме туди привозив методистів та спеціалістів, щоб, по суті, доробити те, чого не встигала робити директор. А я так не роблю, і Ганну Іванівну поставила в один ряд з усіма директорами шкіл. Пан Арнаут відкрито заявляв, що «за свою маму я її порву!» Можливо, тому здійснював тиск на працівників відділу освіти, намагався ще одну справу відкрити, котра стосується преміювання працівників. Перевіряли, допитували всіх, документи вилучали, ніяких порушень не знайшли і були змушені закрити провадження.

Вже два роки діти користуються тими партами. Жодних нарікань не було. І тільки у Котюжанах заявили, що всі парти потребують ремонту. Моєму попереднику, котрий закупив комп’ютери за завищеними цінами, й досі не можуть вручити обвинувачення. Він пішов з державної служби і відкрив власний бізнес. Схоже, йому все зійшло з рук?!»

– Це в неї такий спосіб захисту, — розповідає прокурор Ярослав Арнаут. — Жодних претензій, котрі б стосувалися роботи моєї мами, немає. Так само, як і конфліктів. Павліна Тимощук таким чином хоче привернути до себе увагу. До речі, всі начальники відділів освіти притягувалися до відповідальності за різні порушення. Справді, така ж справа розслідується у Могилів-Подільському відділі освіти. У нас просто швидше проведена експертиза. Парти незручні для дітей, вони горбляться, заробили сколіози. Всі директори дали покази, що парти погані. Люди незадоволені цією ситуацією, Павліні Тимощук не подобається моя принципова позиція, от вона і скаржиться. Та все вирішить суд.