9 липня у «Вінницягаз» відбулась пресконференція стосовно змін в оплаті за розподіл газу. З 1 липня поточного року стартував другий етап приведення тарифу на розподіл газу до економічно обґрунтованого рівня. Зростання склало 8% замість обіцяних 20%. В грошовому еквіваленті – менше 10 копійок. Таким чином для «Вінницягаз» встановлено тариф в розмірі 1,16 грн за м куб. в місяць з ПДВ.

Про це представникам ЗМІ розповіли фінансовий директор АТ «Вінницягаз» Сергій Кібітлевський та комерційний директор АТ «Вінницягаз» Володимир Антошко.

Згідно грудневого рішення НКРЕКП очікувалося зростання тарифу на 20%. Для «Вінницягаз» – з 1,07 грн. до 1,31 грн. за м куб в місяць. Це дозволило б газорозподільним компаніям розрахуватися з боргами та нарешті працювати без збитків. Однак, 24 червня Державний регулятор зменшив розмір тарифів для 44 газорозподільних компаній на 12% від запланованого. Відтак, з 1 липня тариф на розподіл газу для АТ «Вінницягаз» становить 1,16 грн. за м куб. в місяць (з урахуванням ПДВ).

Як зміниться оплата доставки газу для різних категорій споживачів у зв’язку зі зміною тарифу?

Споживач, який використовує газ лише для приготування їжі, при середньому місячному споживанні газу 9 м3, з липня сплачуватиме за доставку 10,5 грн. в місяць. Для цієї категорії споживачів зростання складе всього 90 копійок на місяць.

Другий тип споживання – квартири з плитою і колонкою. Такі домогосподарства споживають близько 257 кубометрів на рік або 21 м3 в місяць. Щомісяця квитанція за доставку газу у таких споживачів складе 24,36 грн замість 22,47 грн. Зростання – 1,89 грн. на місяць.

Третій тип домогосподарства, – домогосподарства з автономним опаленням. В середньому використовують 1036 м3 газу. Для них щомісячний платіж складатиме 99,76 гривень і збільшиться на 7,74 грн. на місяць.

Відтак, середній чек за доставку газу поступається платі за мобільний зв’язок чи кабельне телебачення, а то й чашці кави. Чи до порівняння тут ціна безпечного 24/7 розподілу газу півмільйона клієнтів Вінниччини газовими мережами протяжністю понад 17 тис. км.

«Скорочення Державним регулятором тарифів на розподіл газу з 1 липня, не дозволить «Вінницягаз» та іншим Операторам ГРМ покрити фактичні витрати на надання послуги навіть при збереження діючих цін на газ. Це не дозволить погасити в повному обсязі існуючі збитки та потягне нові, зокрема, за придбання технічного газу. Замість того, аби прозоро купувати газ на біржі, компанії користуватимуться послугою балансування», – зазначив фінансовий директор «Вінницягаз» Сергій Кібітлевський.

За рахунок коштів, які надходять від тарифу, компанія здійснює ремонт та обслуговування мереж, щоб газ надходив до кожного помешкання 24/7. Також забезпечує обслуговування викликів аварійно-диспетчерської служби, ліквідацію аварійних ситуацій, оплату праці газовиків. Газова мережа Вінниччини збудована в 60-90 роках минулого століття і вже переважно зношена й потребує модернізації, а подекуди й заміни. Варто пам’ятати: газ може вибухати, тож від стану мереж залежить безпека громадян.

Компанія дякує споживачам, які вчасно сплачують за доставку газу. Нагадуємо, сплачувати потрібно до 20 числа поточного місяця, тобто за липень до 20 липня.