Про це 13 липня заявив  Роман Лещенко, голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, – інформує сайт відомства.

“Після старту обігу земель сільгосппризначення зробимо Держгеокадастр зручним сервісом для тих, хто працюватиме на землі. Зараз завершуємо інвентаризацію. Ми покажемо все, що в нас є, уже найближчим часом. Виконуючи історичну місію, передамо розпорядження землями на місця”, – зазначив Роман Лещенко.

Як відомо, з 1 липня 2021 року скасовується мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Із 1 липня 2021-го до 1 січня 2024-го року діятимуть обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. До 2024 року купувати землю зможуть лише фізичні особи, а юридичним особам купувати землю забороняється.

“Сьогодні у фермерських господарствах ситуація невизначеності. У будь-який момент землю можуть забрати. Йдеться про 500 тис. га, які вони обробляють. Однак нарешті фермерські господарства отримають можливість за рахунок кредиту на 10 років отримати ці 500 тис. га у приватну власність. Це призведе до зростання кількості багаторічних насаджень та інвестицій у тваринництво”, – заявив Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Він висловив думку, що встановлені обмеження на продаж сільгоспземлі поступово зніматимуть “і під тиском бізнесу, і під тиском людей”.