До вольєру ДП «Сторожинецьке ЛГ» привезли з вінницьких лісів ще одну зубриху, котру назвали Мурзана. У цьому вольєрі традиція: імена усіх зубрів, котрі тут проживають, починаються на “Му”. Перший його мешканець приїхав до нас у грудні 2016 року з Миколаївського зоопарку з ім’ям Мурза.

Мурзана – красива зубриха у розквіті репродуктивних сил. Вона добре перенесла переїзд спецтранспортом із Вінниччини на Буковину. Стадо зубрів, старожилів вольєра, прийняли її, як свою.

– Цю самку нам вдалось спіймати у живу пастку у Широкогребельському лісництві навесні ще до посилення карантину. Наші чернівецькі колеги замовили молоду самку репродуктивного віку. От у пастку спіймалась саме потрібна нам самка віком 3–5 років. Варто зазначити, що всі заходи з відлову та переселення зубрів до інших областей проводимо з дозволу Мінекології України, – розповів головний мисливствознавець ДП «Хмільницьке лісове господарство» Володимир Ткач. – Спершу у пастці самка вела себе досить агресивно, була налякана… Тож ми ніби як вчили її звикати до людей – поступово крок за кроком підходили до пастки, аби тварина бачила людину у полі зору, звикала до її присутності та припинила нервувати. Вже за добу тварина заспокоїлась. Тоді її забрали чернівчани. Везли зубриху спеціально пристосованим вантажним автомобілем. Жодних заспокійливих, пігулок тощо тварині не давали. Вона нормально перенесла довгу дорогу.

Наразі саме на Вінниччині живе найбільше стадо зубрів. Минулого року їх нарахували 95 при тому, що загалом у країні їх близько 300. Щільність поголів’я зубрів становить п’ять особин на 1000 гектарів угідь, що вважається вищим за норму (норма – три особини на одну тисячу гектарів). Тому зубрів з Вінниччини переселяють до інших лісів. За кожного переселеного зубра лісгосп отримує у середньому 75 тисяч гривень

Зубр європейський занесений до Червоної книги України, Європейського Червоного списку та належить до виду тварин, що перебувають на межі зникнення в цілому світі.

Ілона ВАЛЬТЕР