Пацієнт отримав  можливість обрати “свого” лікаря та отримувати первинну допомогу, незалежно від місця прописки та проживання. Пацієнти відмічають покращення обслуговування, особливо позитивно відзначили запис на консультацію лікаря онлайн та за телефоном.

Серед первинної ланки постійно зростає кількість надавачів послуг, серед них приватні лікарі та ФОПи, які теж укладають договір з НЗСУ. «Здорова конкуренція» серед сімейних лікарів, надає можливість працювати на благо пацієнта. Тепер пацієнт сам має можливість обрати кращого лікаря та кращий медичний заклад.

Адже, лікарі державних закладів та приватних надають однаковий обсяг безоплатних послуг. Зокрема, консультація лікаря, базові безоплатні дослідження та аналізи, вакцинація згідно календаря щеплень, виписка електронних направлень, електронних рецептів на ліки, виписка лікарняних, довідки.

Так, за 3,5 місяці Програми медичних гарантій сімейні лікарі виписали велику кількість е-направленнь на безкоштовні обстеження до вузьких спеціалістів. Найбільше е-направлень виписано до: неврологів,офтальмологів, лорів,хірургів, карділогів, травматологів та ендокринологів.

Якщо з якихось причин, ви вирішили розірвати декларацію з лікарем, змінити лікаря, можна в будь – який час. Щоб підписати декларацію з новим лікарем, приходити до попереднього лікаря не потрібно. Нова підписана декларація автоматично анулює попередню.

Отже, підписана з сімейним лікарем декларація — це можливість отримати безоплатну допомогу та обстеження і консультації вузьких спеціалістів. Якщо ви досі не уклали декларацію із сімейним лікарем, зробіть це сьогодні.

Ольга Сонячна