Його популярність зросла завдяки можливості максимально уникати контакту з людьми. У Вінниці збільшується кількість велодоріжок. З’являються нові станції велопрокату “Nextbike” в різних районах міста. Для оренди велосипеда потрібно мати смартфон з мобільним додатком nextbike. Розрахунок відбувається безготівково, через мобільний банкінг. Ви заходите в додаток, і одразу можете придбати абонемент. Тарифи різні: перша година коштує 20 гривень, а якщо придбати абонемент за годину їзди на місяць, сезон, чи туристичний – 0 гривень. Дві години разового – 20 грн, місячного та сезонного – 5 грн. Три години разового – 50 грн, місячного та сезонного також 5 грн. Від чотирьох годин на всі абонементи – 50 грн. Неповернення велосипеду протягом 12 годин тягне за собою штраф – 1500 грн, а протягом 24 годин – 15000 грн. До речі, ця система дозволяє використовувати велосипед, як транспортний засіб, який підвищує рівень мобільності у містах, та не шкодить навколишньому середовищу.

Чи вплинула епідемічна ситуація на ціну транспорту у Вінниці? Співробітники магазину “ВелоХаус” розповідають про ситуацію, що утворилась: “У своїй роботі ми завжди дотримуємось рекомендованих роздрібних цін на велосипеди, і карантин на це ніяк не вплинув. Але у зв’язку із пандемією, збільшився попит на бюджетні велосипеди від 5 000 до 10 000 грн, суто для пересування містом. Також помітне збільшення навантаження на нашу веломайстерню. Якщо колись вдень приходило 5-10 людей, то зараз мінімум від 15 осіб. Багато людей згадали про своїх двоколісних, на яких вони давно не їздили, карантин змусив”.

Любитель велоспорту вінничанин Іван Коновальчук розповідає про своє захоплення: “Це комфортний вид транспорту, особливо в карантинних умовах, до того ж це заняття, завдяки якому можна скинути зайву вагу. Звісно, у Вінниці збільшується кількість велодоріжок, але хотілось би, щоб вони були не тільки на Вишеньці та Замості, а й по всьому місту”.

На ринку продавці велосипедів розповідають, що кількість покупців збільшилась. Люди шукають недорогі ровери, розглядають б/у. Незважаючи на те, що ціна коливається в районі рекомендованих роздрібних цін. Професійні, гірські, спортивні велики, що коштують від 10 000 і вище, реалізовуються слабше. Покупці зазначають, що варто звернути свою увагу на передачі та як вони працюють. Особливо приглядатись до коліс, чи однакові вони, бо покупка краденого велосипеда може дорожче обійтись, ніж омріяний “бюджетний” варіант.

Наталія Ленькова