Про це повідомив мер Умані Олександр Цебрій у Фейсбук.

“Результатом учасників міжвідомчої наради в приміщенні МЗС України стала спільна думка, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до міста Умань для проведення святкування у традиційному форматі є неможливим”, – написав мер.

Він також повідомив, що в результаті низки переговорів та зустрічей між посадовцями обох країн ізраїльська сторона з розумінням сприйняла скасування міжнародного паломництва до Умані цього року.

“Щодо спроби політизувати питання цьогорічного приїзду хасидів до Умані, зокрема, карантинні обмеження, подаються деякими організаціями, як приклад “антисемітизму”, існує нагальна необхідність вироблення узгодженої державної позиції та відповідного рішення щодо організації цьогорічного відзначення Рош-га-Шана іудейською громадою”, – додав мер Умані.

Зазначимо, що цього року Рош-га-Шана святкується від 18 до 20 вересня. Як відомо, щороку до Умані на Рош га Шана в Умань на день нового року приїздять тисячі хасидів, які вважають своїм обов’язком хоча б раз в житті відвідати могилу свого духовного лідера Цадика Нахмана.

Більш того, авіарейси з Ізраїлю приймає в себе Вінницький аеропорт. А дорогою до Умані хасиди заїджають і до Брацлава, бо там знаходиться могила улюбленого учня цадика Нахмана – Натана Штернгарца, і відвідини його могили є обов’язковим пунктом у хасидів при подорожжю Україною.

Могила Натана Штернгарца у Брацлаві для хасидів – це святе місце, вони вірять, що саме тут збудуться всі їх мрії. Філософія даної хасидської релігійної течії полягає в тому, що цадик (мудрець – у перекладі) – це посланець Бога на землі, він є святим ще за життя, віруючі дотримуються його настанов, а після смерті цадик, за повір’ям, спілкується напряму з Богом. Хасиди вірять, якщо на могилі мудреця попросити Бога про свої заповітні бажання, то Бог обов’язково їх почує.

Валентина Лісова