У ГО «Мрія» входять 26 підприємців, серед них атовці, волонтери, чорнобильці, — повідомили у редакцію тульчинські під­при­ємці. — Усі роки ми безперервно вносили податки до бюджету Тульчинської міськради.

Але міська рада і депутатський корпус вирішили нас вигнати і під нашими бутиками дозволили продавати овочі і фрукти «із землі». Торгують селяни на цих «шанхайчиках», щоб заробити хоча б на шматок хліба, і так продовжується багато років.

А підприємцям наша влада не дає заробляти! Уже давно ми просили міську владу допомогти нам упорядкувати ринок. Та, на жаль, чуємо від представників влади: «Я би трактором зніс усіх!» Депутати на сесії обіцяли щось зробити, але обіцянки-цяцянки, бо на сесії голосують «проти». І знову йде війна за той шматочок «святої землі» в центрі міста! Як під­приємці Тульчина і району можуть вижити, не маючи роботи, пенсії, сплачуючи за патент, Пенсійний фонд, комунальні послуги? З чого брати кошти? А влада дивиться на простих людей із їхніми проблемами, як на сміття!»

Демонструючи важку папку з матеріалами по цій справі, зібраними протягом 13 років, Валерій Весняний, міський голова Тульчина, дав роз’яснення по суті звернення під­приємців ГО «Мрія».

Це місце – причина суперечки

– Договорів на оренду землі міська рада ні з ким не підписувала! Нашу правоту підтверджують рішення Тульчинського райсуду, Київського апеляційного суду, Вищого адміністративного суду України! — наголосив Валерій Весняний. — У 2008-му ми закрили стихійну вуличну торгівлю. Але тимчасово, на прохання торгуючих, залишився вищезгаданий «п’ятачок» по вул. Леонтовича. Двічі намагались його прибрати, давали підприємцям місця на трьох (!) ринках. Ні, кажуть, ми хочемо тільки на Центральному! Добре, потіснились, знайшли їм місця на Центральному. Так вони тепер торгують і на ринку, і на цьому «п’ятачку».

– Яким може бути вирішення цієї проблеми?

– Восени будуть місцеві вибори. Але хто б не прийшов до влади, я переконаний на 100% — ніхто дозволу торгувати на цих 6 сотках не дасть! І сьогодні, коли кожна сесія міськради записується на відео, можна перевірити, що на це немає згоди ні людей, ні органів місцевого самоврядування. А підприємці «Мрії» навіть на період карантину не припиняли торгівлю промисловими товарами. Отже, плани Тульчинської міської ради такі: зробити проєкт, містобудівне обгрунтування, внести зміни до генерального плану. Вхід у ринок стане таким, яким він був до 1990 року, — праворуч і ліворуч тротуари, посередині квіти. Ніякого стихійного ринку там не буде!