Серцево-судинні захворювання є глобальною проблемою для українського суспільства. Адже, хвороби системи кровообігу є найбільш поширеною причиною інвалідності та смертності серед українців. Найбільше хворіють чоловіки працездатного віку 55- 65 років. На Вінниччині за 4 місяці поточного року через серцево-судинні катастрофи пішли з життя 6055 осіб. Найпоширенішою є ішемічна хвороба серця – 5458, цереброваскулярні захворювання – 412. Тому попередження серцево-судинних катастроф та правильне лікування є важливим завданням для кожної свідомої людини.

Якщо у вас є симптоми серцево-судинних захворювань або ж хвороба системи кровообігу, ви маєте знати, що медична допомога у таких випадках є безоплатною. А для цього, треба звернутися до свого лікаря, з яким ви уклали декларацію.

Серед безоплатних послуг, які надають лікарі первинної ланки, є вимірювання артеріального тиску, оцінка загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE, електрокардіограма, аналіз крові на загальний холестерин, швидкий тест на тропонін.

За потреби ваш лікар випише направлення на консультацію до вузького спеціаліста, наприклад, до кардіолога або на проведення додаткових досліджень та аналізів, зокрема на ультразвукове дослідження серця. З електронним направленням лікаря отримання цих послуг для пацієнта є безоплатним.

Також ваш лікар може виписати рецепт на ліки від серцево-судинних захворювань, що входять до програми «Доступні ліки». На сьогодні в ній 187 ліків від цих захворювань. Ці препарати пацієнт отримує в аптеці безоплатно або з незначною доплатою.

Інфаркт чи інсульт — не вирок

Якщо ж із пацієнтом трапилася серцево-судинна катастрофа, тобто стався інфаркт чи інсульт, бригада швидкої допомоги доставляє його до лікарні, де за Програмою медичних гарантій забезпечується надання безоплатно таких послуг:

• діагностика (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження);

• проведення тромболітичної терапії, стентування;

• цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;

• медична реабілітація в гострий період;

• лікарські засоби з Національного переліку;

• ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано (наприклад, стенти);

• харчування у стаціонарі.

Заклад, який уклав договір з НСЗУ та закупив послугу, отримує в бюджет лікарні щомісячні виплати. Так, за 4 місяці дії програми медичних гарантій медичні заклади Вінниччини за надання допомоги пацієнтам при гострому мозковому інсульті та за надання допомоги при гострому інфаркті міокарда отримали виплати на суму понад 12 млн грн.

Катерина Шароварська