Для студентів, учнів Вінниччини – це легкі гроші. Такі онлайн-ігри, як «Цар гори», «Король», «Синій бос» заполонили мережі. Ти платиш, а потім ніби отримуєш у вісім разів більше. Суть її полягає в тому, що «король» формує звичайний стіл, розцінки різні, за бажанням «царя». Вхід до столу 10 грн. – вивід 100 грн., вхід 200 грн. – вивід 1600 грн., вхід 700 грн. – вивід 4900 грн.

Роман Ніколаєнко, студент Вінницького державного педагогічного університету з курсу факультету фізичного виховання і спорту, який грав у цю гру, ділиться враженнями: «Я вклав 200 гривень і нічого не зміг заробити. Моя команда, як не намагалась, не змогла запросити багато людей до столу. Спочатку я не розумів, що це, а потім стало ясно, що це звичайна фінансова піраміда. Тому що кожен вкладає свої гроші. А от чи заробить — питання спірне».

Відчула на собі «розводняк» також студентка 3 курсу Лілія Герасимова. Про «Цар гори» вона розповідає: «Мої друзі, ті, хто першими брали участь у грі, заробили, а я та останні гравці — ні. Гра рухається на спад. Я негативно ставлюсь до такої забави. Це звичайний «розвод» друзів і рідних на гроші».

Українці старшого покоління вже знають, що фінансова піраміда – це звичайний вид шахрайства, який заманює інвесторів і полягає у виплаті дивідендів старим інвесторам коштом нових.

Від реального бізнесу піраміда відрізняється джерелом виплати прибутку. Якщо сума виплат прибутку стабільно перевищує розмір доданої вартості, яку забезпечує конкретний бізнес, то проєкт можна вважати пірамідою.

В Україні карають за шахрайство згідно зі статтею 190 Кримінального кодексу України. Покарання майже символічне, але належної кари за фінансові піраміди досі не передбачено. Тому й процвітають шахраї.

Наталія Ленькова