Гурт «Без обмежень» провів перший концерт у аеропорту Вінниці. Автоконцерт відбувся у рамках карантинного режиму, під час складних погодних умов – був сильний вітер та дощ. Але це не спинило слухачів улюбленого гурту – публіка шаленіла й танцювала. Гурт існує з 1999 року, але отримав справжнє визнання лише після виступу на «Х-факторі» у 2016 році. Вони заспівали свою дебютну пісню «Бо без неї ніяк». Артисти стали першими, хто зробив автотур Україною.

– Автоконцерт – це щось нове не лише для Вінниці, а й для України. Як зародилася ідея автотуру?

– Розпочався карантин, і ми, як і всі артисти, опинилися в ситуації, коли хочеться працювати, але можливості нема. Та, попри карантинні обмеження, ми знайшли вихід! Наш партнер Євгеній Тихонов зателефонував у середині березня та сказав, що має «або геніальну, або дурну ідею». Він поділився концепцією автомобільного концерту — і ми почали працювати.

– Які враження від пілотного виступу перед сотнями автомобілів?

– Гурт звик виступати на відкритих майданчиках перед глядачами, котрі сидять у залах. Але реалії автоконцерту перевершили всі очікування. Автомобілі почали сигналити своїми клаксонами та «моргати» фарами, а це шалені відчуття.

У такому форматі концерт відбувається вперше в Україні
Фото Ярослава Кондратенка

Після цього зрозумів, що це крута історія. Формат такого концерту — це щось нове, я вважаю, що він буде актуальним для нас і після завершення карантину. Влітку наступного року ми обов’язково будемо робити концерти подібного формату, бо людям і справді класно.

– «Без обмежень» — один з перших гуртів, котрий зібрав благодійну допомогу для медиків, які сьогодні рятують людей від пандемії КОВІД-19. Яку суму зібрали? Та чому вирішили благодійний концерт давати у власний день народження?

– Разом з МАУ та аеропортом «Бориспіль» ми провели благодійний концерт для українських медиків. Запланували зібрати 100 тисяч, а успішно зібрали 180. Музика – це моє життя, а я не знав, де святкувати день народження. І от ми — «Без обмежень» — вбили трьох зайців відразу: зіграли концерт, зібрали кошти для медиків та відсвяткували мій день народження.

Під час концерту
Фото Ярослава Кондратенка

– В останньому кліпі «Не мовчи» ви знялись оголений із власною дружиною Ганною взимку. Чи довго тривали зйомки та як проходив процес?

– Відео знімали десь 14 – 16 годин. Автором стала відома українська режисерка Олена Вінярська. Так, відео вийшло нетипове для «Без обмежень» — сексі, аж занадто відверте. Але нам хотілося цього експерименту. Я знімався разом зі своєю дружиною Ганною – це стало головною родзинкою. Адже потрібні були відверті сцени, а разом з іншою жінкою це було б неприродно. Весь цей знімальний день був насичений емоціями – ми пили вино та жартували. Звісно, було некомфортно, особливо дружині, тому що вона була з голими ногами та оголеними плечима, а надворі зимно. Загалом ми задоволені, тому що кліп «Не мовчи» був експериментом, який вдався.

– Ваш новий альбом містить 11 треків, у яких слова ваших пісень покладені на електромузику. Але це не притаманно гурту «Без обмежень»?

– Це і справді не наш стиль. Електромузика не близька мені за духом, але це альбом саме українських діджеїв, які цінують, люблять та популяризують українську музику, зокрема творчість нашого гурту.

– Своїми піснями ви надихаєте любити рідну українську мову. Яке ваше ставлення до того, що зараз хочуть переглянути в Україні закон про мову?

– Я вважаю, що патріотизм — це нормальна поведінка для людини, яка проживає в цій країні. Мову потрібно любити, шанувати і поважати. Я народився у Закарпатській області, там досить своєрідна мова – «Русинська бесіда» – це діалект, в кому є багато чеських, румунських, польських слів, але все ж таки я навчався в українській школі, а державна мова в нас одна, я з дитинства її вивчав та прекрасно нею володію. Зараз відбувається розгляд справи в Конституційному Суді України, де намагаються переглянути закон про мову, який був прийнятий попередньою владою, і мені здається, що це дикість, бо цього не повинно відбуватися. На мою думку, всіх, окрім росіян і проросійських політиків, влаштовує закон, який діє зараз: єдина державна мова – це українська.

– Ви планували великий світовий тур. Чи пропонують вам виступи у Росії?

– Восени цього року ми планували розпочати великий світовий тур, в якому мало бути близько 50 концертів у 50 країнах світу. Попередньо ми вже були в Англії, Польщі та Канаді, зараз вже відкрили візи в Америку, але карантин змінив усі плани. Пропозиції до виступу в Росії останній раз були у 2016-17 роках.

– За яку суму гонорару ви б згодилися дати концерт в Росії?

– Ні за які гроші наш гурт не давав і не даватиме концерти в Росії. Ми категорично відмовляємось від подібних пропозицій. Особисто я вважаю Росію агресором, це країна – сусід, яка окупувала частини Луганської та Донецької областей, анексувала НАШ КРИМ та наразі веде війну проти нашої держави. Це країна не дружня для нас і не братня.

– Яку пісню гурту «Без обмежень» вважаєте найкращою?

– Без перебільшення, «Зорі запалали» — одна з найкращих пісень нашого гурту. Це емоція, мелодія, слова, які витали десь у повітрі, і нам вдалося вхопити це відчуття. Ми втілили все задумане в реальність – та створили пісню. Так буває в артистів, не часто, але буває. І нам це вдалося! Зараз, коли мільйони людей обожнюють ці «Зорі..», ми щиро тішимось, що вона у нас народилася.

Софія Копач
Фото Ярослава Кондратенка