Біля свого будинку, на водоймі, немирівський фермер виростив дивовижний острів з водяних лілій.

Крім звичного латаття білого, там є лілії ще кіль­кох кольорів: лимонні, рожеві, бордові, персикові – очі розбігаються від їх розмаїття. Квітки великі, роз­кішні, як розкрита долоня. Саме цю дивовижну квітку називають одолень-травою і приписують їй магічні властивості дарувати людині сили. Латинською назва квітки — німфея.

Таку неземну красу Василь Матієнко збирав і примножував поступово. Розпочав десять років тому, з трьох сортів. А нещодавно його колекція поповнилася чотирма новими сортами.

На мальовничий ставок заходять люди помилуватися квітами. Але не знають вони, що лілії увесь день не цвітуть. Вже о 15 вони закриваються, і потім там нічого не побачиш. Зранку десь з 9 чи 10 ранку, як їм зручно, розкриваються, можуть і о восьмій розкритись. Крім лілій, чоловік вирощує й інші квіти. Каже, що все, що пов’язане з рослинництвом – йому близьке та рідне.

Водяні лілії — чудова прикраса для декоративної водойми саду. Варто зазначити, що ця рослина занесена до Червоної книги, охороняється законом. Протягом дня квітка переміщується по всій водоймі за сонцем, повертаючись головою до променів. Якщо на небо набігають хмаринки, то бутон вмить закривається. А ближче до сходу сонця лілія готується до свого занурення під воду. Якщо зранку погода похмура, то латаття і зовсім може не піднятися на поверхню води. Цвітуть німфеї з початку літа і до кінця жовтня. Це рослина-амфібія, може виростати як на воді, так і на суші. Латаття використовують в господарстві для різних потреб. Так, наприклад, кореневища використовують в їжу. Нарізають скибочками, просушують, подрібнюють до стану борошна і використовують для випікання хлібців і коржиків. З насіння німфеї готують напій, що нагадує каву. При безсонні і неврозах лікарі використовують як заспокійливий засіб.

Соломія КАЛЮЖКО